Във вторник полски изпълнители започнаха работа по нова стена на

...
Във вторник полски изпълнители започнаха работа по нова стена на
Коментари Харесай

Полша строи 186 км стена по границата с Беларус

Във вторник полски реализатори започнаха работа по нова стена на стойност 353 млн. евро по границата с Беларус, чиято цел е да попречва прекосяването на мигранти след рецесията в региона предходната година, оповестява Агенция Франс Прес.

Високата 5,5 м стена ще се простира по продължение на 186 км от границата - съвсем половината от общата ѝ дължина, и би трябвало да бъде приключена през юни.

Строежът провокира угриженост за правата на индивида по отношение на метода, по който мигрантите ще могат да търсят леговище, както и по отношение на резултата върху дивата природа по най-вече залесената граница.

" Нашето желание е вредите да бъдат допустимо най-малки ", съобщи във вторник представителят на граничната защита Анна Михалска пред полската осведомителна организация PAP.

" Изсичането на дърветата ще бъде лимитирано до нужния най-малко. Самата стена ще бъде построена около граничния път ", сподели тя и добави, че изпълнителите ще употребяват единствено съществуващите пътища.

Миналата година хиляди мигранти - най-вече от Близкия изток, минаха или се пробваха да преминат границата от Беларус към Полша.

Западът упрекна за напора беларуския режим, като съобщи, че той е насърчил бъдещите мигранти да летят до Беларус с обещанието за елементарно пешеходно прекосяване в Европейския съюз.

Хибридна офанзива

Полша жигосах мигрантската рецесия като " хибридна " офанзива от страна на Беларус и нейния главен съдружник Русия.

Беларус отхвърля това и упреква Полша в нечовешко отношение към мигрантите.

Оттогава тя е репатрирала хиляди мигранти в Ирак - главната страна на генезис.

В разгара на рецесията предходната година Полша изпрати хиляди бойци и служители на реда на границата, с цел да подсилят патрулите на граничната защита.

Тя построи също по този начин ограда от режеща тел по огромна част от границата и затвори граничния регион за медии и правозащитни групи. Освен това утвърди нов закон, допускащ мигрантите да бъдат принуждавани да се връщат назад в Беларус.

Въпреки че от този момент броят на пресичанията внезапно е намалял, към момента има обособени опити за прекосяване, макар студеното време.

Във вторник службата за гранична защита заяви в Twitter, че през последните 24 часа е имало 17 прекосявания.

Група от 14 души - 11 иранци, двама ливанци и един сириец, " прерязали оградата и минали в Полша ", оповестиха от граничната защита.

Те са били арестувани дружно с обособена група от трима души от Гана, които са минали в друга част на границата. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР