Във вторник официално ще бъде открито обновеното Яйце“ в Ректората

...
Във вторник официално ще бъде открито обновеното Яйце“ в Ректората
Коментари Харесай

Откриват напълно обновеното и легендарно „Яйце“ в СУ

Във вторник публично ще бъде намерено обновеното „ Яйце “ в Ректората на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.


Емблематичното място е реновирано от Центъра за върхови достижения „ Наследство БГ “ и се трансформира в съвременен конферентно-изследователски център, плод на новата цифрова ера, отдаден на опазването и проявлението на богатата просвета и завещание на България.

За историята на „ Яйцето “ и другите му битности през миналите години ще приказва чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, началник на Центъра за върхови достижения „ Наследство БГ “. Проф. дфн Оля Харизанова, водещ координатор на Центъра, ще показа постигнатото през последните години и бъдещето на знаковото място.

Кратко видео ще покаже измененията на „ Яйцето “ през последните близо 40 години.

В рамките на събитието ще се организира и проява на Лабораторията за консервация и реституция на книжовни монументи, оборудвана с съвременна техника, нямаща аналог у нас.

Съживеното " Яйце “ в този момент има две съществени зони – зала за събития и пространства за новосъздадената лаборатория за консервация и реституция на документални монументи към Университетската библиотека. И залата, и лабораторията са изцяло ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е " Яйцето ". Всичко е оборудвано с съвременна техника, с нова покъщнина.

Преди години преподавателите и студентите назоваха " Яйцето " едно полуподземно достижение, ситуирано под централното предверие на Ректората. Преди измененията от 1989 година " Яйцето " е било и място за неофициални срещи и продан на гражданска сила. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР