Във вторник депутатите от Хонконг единодушно приеха нов законопроект за

...
Във вторник депутатите от Хонконг единодушно приеха нов законопроект за
Коментари Харесай

Хонконг прие нов закон за националната сигурност

Във вторник депутатите от Хонконг единомислещо одобриха нов законопроект за националната сигурност в границите на две седмици след внасянето му, ускорявайки главен законодателен акт, който съгласно критиците в допълнение заплашва свободите на управлявания от Китай град, предава " Ройтерс ".

Пакетът, прочут като член 23, санкционира държавна измяна, бойкот, протест, кражба на държавни секрети и шпионаж с пожизнен затвор.

Законодателният съвет, доминиран от про-пекински лоялисти, престави за първи път законопроекта на 8 март след едномесечно публично разискване. Лидерът на Хонконг Джон Лий го назова " исторически миг за Хонконг ".

Властите споделят, че законодателството, което ще влезе в действие на 23 март, е належащо, с цел да се запушат малките врати в режима на националната сигурност , макар приемането на изчерпателен закон за националната сигурност, натрапен от Китай, който беше употребен, с цел да вкара в пандиза продемократични деятели.

Новият закон ще има извънтериториален резултат, което поражда опасения, че може да бъде употребен за заплашване и ограничение на свободата на словото на поданици отвън Хонконг.

Критиците, в това число държавното управление на Съединени американски щати, споделят, че законът ще стесни още повече свободите в световния финансов център и може да се употребява за " елиминиране на несъгласието посредством боязън от арест и задържане ".

Изпълнителната комисия на Конгреса на Съединени американски щати за Китай - която поучава Конгреса на Съединени американски щати - разгласява писмо до държавния секретар Антъни Блинкън предишния четвъртък, с цел да се опълчи на новите закони и прикани държавното управление на Съединени американски щати да " предприеме спомагателни стъпки за отбрана на американските жители и бизнеса ".

" Непрекъснато разширяващото се разбиране за национална сигурност единствено ще направи Хонконг по-малко безвреден за американския бизнес и жителите, живеещи в Хонконг, както и за жителите на Хонконг, които се стремят да упражняват главните си свободи ", написа в него.

Офисът на комисаря на външното министерство на Китай в Хонконг осъди Съединени американски щати за рецензиите им.

" Незабавно спрете политическата операция и намесата в делата на Хонконг " , се споделя в изказването.
 Съединени американски щати приветстват
Съединени американски щати приветстват " забележителното " подсилване на връзките в защитата с Филипините

Двете страни са обезпокоени от дейностите на Китай в Индо-Тихоокеанския регион
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР