Във вторник американската компания Тесла (Tesla) ще предаде на клиенти

...
Във вторник американската компания Тесла (Tesla) ще предаде на клиенти
Коментари Харесай

Днес Tesla представя първите си електромобили Model Y, произведени в завода в Германия



Във вторник американската компания " Тесла " (Tesla) ще съобщи на клиенти първите коли Model Y, създадени в завода ѝ за 5 милиарда евро в Грюнхайде, Германия, като по този метод ще започва първият си европейски индустриален център с най-голямата инвестиция в немски авто цех в най-новата история, оповестява Ройтерс.

Германският канцлер Олаф Шолц ще участва на днешната гала дружно с основния изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск.

Откриването ще бъде реалност, откакто Мъск разгласи " Генерален проект, част 3 за Tesla ", който съгласно него ще очертае мащабирането на Tesla до " рисков размер ".

С проекти за наемане на 12 000 служащи, немската гигафабрика и прилежащия цех за батерии ще се трансфорат в най-големия шеф в немската провинция Бранденбург, където тя е основана.

При цялостен потенциал в немския цех ще се създава 500 000 автомобила годишно - повече от 450-те хиляди акумулаторни електрически транспортни средства, които главният съперник " Фолксваген " (Volkswagen) продаде в международен мащаб през 2021 година, като в същото време ще бъде генерирана 50 гигаватчаса (GWh) мощ на батерията, надминавайки всички други фабрики в страната.

Засега Volkswagen държи превъзходство на пазара на електрически транспортни средства в Европа с 25% пазарен дял против 13% на Tesla. Илон Мъск предизвести, че увеличението на производството ще отнеме повече време от двете години, които бяха нужни за построяването на завода.

Американската банка JP Morgan предвижда, че заводът на " Тесла " в Грюнхайде ще създаде към 54 000 автомобила през 2022 година, като тяхната численост ще се усили до 280 000 през 2023 година и до 500 000 към 2025 година.

Немският авто колос Volkswagen, който към този момент е получил поръчки за 95 000 акумулаторни електрически транспортни средства в Европа тази година, възнамерява нов цех за електрически автомобили на стойност 2 милиарда евро дружно със своята фабрика във Волфсбург и шест завода за батерии в цяла Европа.

Но неговата времева линия изостава от тази на Tesla, като фабриката за електрически автомобили ще бъде открита през 2026 година,а първият цех за акумулатори -  през 2023 година

Tesla получи на 4-ти март последната зелена светлина от локалните немски управляващи да стартира производството, при изискване че дава отговор на няколко въпроси, в това число потреблението на водата и надзор на замърсяването на въздуха.

Автомобилният производител беше покрай загуба на контракта си за водоснабдяване, когато локалните екологични групи подадоха тъжба против министерството на околната среда, оспорвайки лиценза, който той даде на доставчика на вода на Tesla.

В последна сметка съдът постанови, че добивът на вода може да продължи, при изискване че министерството организира нова социална консултация.

Екологичните организации могат да апелират решението. Дори и да не го създадат, гражданските начинания обявиха, че са подготвени да се опълчват на плануваното разширение на Tesla.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР