Във всяко пето приемно семейство няма настанени деца - това

...
Във всяко пето приемно семейство няма настанени деца - това
Коментари Харесай

Няма настанени деца във всяко пето приемно семейство у нас

Във всяко пето приемно семейство няма настанени деца - това сочат данните на плана „ Приеми ме “ към края на февруари 2021-а година. Общо одобрените в цялата страна приемни фамилии са 1941, а незаетите са 424. По последни данни децата, отглеждани в приемни фамилии, са общо 1792. 

Най-голям % от незаетите приемни фамилии обичайно са тези, които са със декларирано предпочитание да се грижат за дете с друг профил от наличния или потребността за съответната област. 

Социалните служащи от регионалните екипи по приемна грижа и от отделите " Закрила на детето " от време на време се срещат с незаетите фамилии, като се разискват аргументи за невъзможността да бъде настанено дете, промени на профила, целесъобразността от изтриване. 

Някои отхвърлят да бъде изменен техният профил и остават чакащи, заради липса на дете, което дава отговор на него. 

При съществуване на справедливи условия обаче, обуславящи трайна незаетост, пред Комисиите по приемна грижа се показват оферти за изтриване, обясниха специалистите по приемна грижа. 

Данните сочат, че 1517 са приемните фамилии, в които има настанени деца, като 1268 от тях отглеждат едно дете, 226 - две деца, 20 са фамилиите с три деца, а в три са настанени 4 и повече деца. Социалната услуга по плана " Приеми ме " работи към този момент пет години, и сега се извършва със 148 общини-партньори в цялата страна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР