Във всяка една инвестиция е заложен риск, който не може

...
Във всяка една инвестиция е заложен риск, който не може
Коментари Харесай

Топ 3 стратегии за менажиране на инвестиционния риск

Във всяка една инвестиция е заложен риск, който не може да бъде изцяло избегнат. С помощта на тези три тактики, обаче, той може да бъде понижен доста.

Диверсификация

Диверсификацията се отнася до разпределение на вашите вложения върху разнообразни активи за портфолио, формирано от едва корелирани активи, да не се движи в една и съща посока по едно и също време или даже в случай че се движат в една и съща посока, най-малко да бъде в разнообразни степени. Един от методите за диверсификация е да комбинирате активи, които се движат случайно или по противоположни способи. Тези активи могат да бъдат разказани като негативно корелирани или даже без никаква корелация. По този метод може да се откажете от някои облаги, само че общият риск от загуба е понижен и ще бъдете в по-добра позиция да устоите на възходи и падения на пазара.

Общоприети способи, посредством които можете да разнообразите портфолиото си са:

- Инвестиране в разнообразни класове активи (например акции и облигации)

- В рамките на всеки клас активи да инвестирате в разнообразни скъпи бумаги, промишлености или страни (например портфейл от разнообразни акции или борсово търгуван фонд, който следи индекс)

Инвестирането в активи, които не са свързани, е потребно, защото те не се въздействат от същите пазарни трендове. Следователно шоковете в един пазар няма да обиден останалите.

Разпределение на активите

Вземането на решение по какъв начин да разпределите вашите вложения е част от тактиката за систематизиране на активите. Ето петте съществени фактора, които би трябвало да имате поради, преди да вземете решение за разпределението на вашите активи:

- Вашите капиталови цели – желаете ли да запазите капитала си, да го увеличите, да получавате постоянен приход или да имате ликвидност? Например, в случай че запазването на капитала е вашата основна цел, би трябвало да разпределите повече средства във вашия портфейл за консервативни решения с по-малък риск.

- Вашият капиталов небосвод – на кой стадий от живота си и защо спестявате? Всяка цел има избран капиталов небосвод. Като цяло, колкото по-млади сте, толкоз по-дълъг е капиталовият ви небосвод.

- Вашият рисков профил – познаването на вашата приемливост към риск ви разрешава да инвестирате комфортно, без евентуално да загубите повече, в сравнение с можете да си позволите. Ако имате невисок толеранс, би трябвало да отделите повече средства за активи с по-нисък риск, макар че би трябвало да очаквате и по-ниска възвръщаемост.

- Микс от активи – знанието за метода, по който са свързани другите активи и какви опасности и възвръщаемост да очаквате от всеки, ще ви помогне да вземете решение за желания от вас микс от активи.

- Текущи и предстоящи пазарни условия – трансформирали ли са се вашите персонални условия? Дори в случай че вашата обстановка не се е трансформирала, пазарите евентуално ще се трансформират. Важно е постоянно да наблюдавате и балансирате своя микс от активи, с цел да поддържате уравновесено портфолио.

Имайте поради, че вашата капиталова цел, небосвод и рисков профил е евентуално да се трансформират, до момента в който преминавате през разнообразни стадии от живота и е изцяло обикновено те да бъдат променяни след време.

Стратегия на осредняване на покупната стойност

Пазарните условия са сложни за прогнозиране. Опитвайки да купувате на ниска цена и да продавате скъпо може да бъде предизвикателство в дълготраен проект и множеството вложители не съумяват да поддържат забележителна възвръщаемост по този метод.

По-дисциплинираният метод е осредняването на разноските на покупната стойност. С този метод вие инвестирате закрепена сума пари на постоянни шпации, без значение дали пазарът върви нагоре или надолу.

Например, в случай че инвестирате хиляда лв. всеки месец, купувате повече акции, когато пазарът върви надолу и по-малко акции, когато пазарът пораства.

При дълъг капиталов небосвод това би довело до по-ниска междинна цена на акция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР