Във времето на кипене на великосръбска и великоалбанска истерия Северна

...
Във времето на кипене на великосръбска и великоалбанска истерия Северна
Коментари Харесай

Марко Видойкович: В условия на великосръбска и великоалбанска истерия Македония три пъти да премисли

Във времето на шупване на великосръбска и великоалбанска нервност Северна Македония би трябвало три пъти да премисли, преди да предприеме последваща дипломатическа стъпка. Това предизвестие насочи известният сръбски журналист Марко Видойкович във връзка последните събития на запад от България. БГНЕС разгласява без съкращения анализът на Марко Видойкович.


Неуправляемият политически снаряд и избягал от нас в провинцията министър-председател Албин Курти, като сътрудник на албанската част от опозицията, се озова предишния петък в Северна Македония, по-точно в Тетово и Скопие.

Първата новина от тази " частна аудиенция " беше неговият апел към Северна Македония да се разграничи от Сърбия, ръководена от Негово Нищожество /Александър Вучич, бел.ред/ и да се сближи с Косово, Албания и България.

Това би могло да мине като другарски съвет, в случай че визитата на Курти беше приятелско по отношение на Северна Македония. По време на престоя му бяха изложени най-вече албански флагове, както и карти на така наречен " Велика Албания ".

В община Чаир в Скопие Курти участва на преименуването на улица „ Втора македонска бригада “ на „ Адем Демачи “. Като цяло не се държеше като да е в Северна Македония. В неделя от летния си сън се разсъни македонският президент Стево Пендаровски, който остро осъди цялата фаза на визитата на Курти и изиска всичко да бъде в детайли разследвано. В неделя, преди Пендаровски, Негово Нищожество се обади от леговището на Йована Йеремич, оплювайки „ великоалбанския “ привкус на „ шокиращата “ аудиенция на Курти.

Когато той се обади, това е знак, че не трябва да прибързвате със заключенията. Точно както Курти посети елементи от Северна Македония с албанско болшинство, като изцяло пренебрегва държавните характерности на Северна Македония, по този начин Негово Нищожество съумя да се отбие в Република Руска /Република Сръбска, бел.ред./ и да сърбоманства, като в същото време изцяло пренебрегва Босна и Херцеговина. Нещо повече, той твърдо поддържа Милорад Додик, който всекидневно упорства за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Курти, погледнат от дипломатическа позиция, беше по-мек.

След безмълвни закани „ Велика Албания “ и открита поддръжка за албанските опозиционни партии, той въпреки всичко се обърна към Северна Македония, без (все още) да слага под въпрос целостта на страната, където се намираше.

А какво направи Северна Македония, че да получи подобен пестник?

Македонският анализатор Бранко Тричковски написа в обществените мрежи: „ Ако в изискванията на яростен спор сред две страни, с които граничите, се срещнете и проведете сърдечен диалог единствено с едната, другата ще ви пристигна на частно посещаване “.

На 2 август е Илинден, Ден на Република Македония. На Илинден през 1903 година в Македония се подвига въстание против Османската империя. На годишнината от това въстание през 1944 година в манастира „ Прохор Пчински “ (Сърбия) се организира първото съвещание на АСНОМ, което вкарва Македония в някогашна Югославия.

Илинден, 2023 година, Стево Пендаровски прекара в чужбина – на посещаване на манастира „ Прохор Пчински “. Той беше съпроводен от Негово Нищожество, а срещата мина с взаимни ласкателства. Бих споделил, че тъкмо тук лежат корените на " частното посещаване " на Курти.

Самият аз съм македонец по генезис, ще се осмеля да отбележа, че във времето на шупване на великосръбска и великоалбанска нервност Северна Македония би трябвало три пъти да премисли, преди да предприеме последваща дипломатическа стъпка. /БГНЕС

-------------------

Марко Видойкович (Белград, 1975 г.) е правист по обучение. До момента е разгласил над 10 романа. Бил е редактор в списанията „ Максим “ и „ Плейбой “. Бил е и редактор в белградския офис на загребския книгоиздател „ Профил “. Свири и пее в пънк, хардкор и метъл групи. Заедно с Ненад Кулачина е водещ на политическото спагети шоу „ Добрият неприятният и злият “ на портала nova.rs. Той е деятел и герой за правата на индивида.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР