Във време на пандемия, когато културните институции едва оцеляват, а

...
Във време на пандемия, когато културните институции едва оцеляват, а
Коментари Харесай

Пловдив: Актьори и режисьори са принудени да напуснат сцената

Във време на пандемия, когато културните институции едвам оцеляват, а и режисьори се пробват да поддържат, въпреки и с ограничавания в потенциала, духа на жив, Община Пловдив взема решение да усили приходите си точно за сметка на театрите.

Научаваме за това от артиста, който заяви във Facebook, че представлението " Аз, досадникът " отпада от програмата на " Дом на културата – Борис Христов " заради непредвиденото удвояване на наема за залата, до момента в който публиката би трябвало да е на половина съгласно наредбите за ограничение на разпространяването на Covid-19. 

Недоволството на артиста е ориентирано към кмета на – Здравко Димитров, чието пояснение на смяната във финансовата политика звучи съвсем цинично:  " Общината има нужда от доходи. "  За Бачев това е безусловно срамно:

" Така се прави в " столицата на културата " – с доста работа, работа, работа – по опция, на гърба на артистите. "

Протестът на Бачев е подсилен и от актьора , който написа, че персонално се е заел с " борбата "  срещу неразбираемото решение на управата на " Дом на културата – Борис Христов ". Според него решението да вдигнат наема на 100 % при допустимост на 50% фенове в залата е безпринципно.

Обяснението, което е получил от Културния дом гласи, че Общината ги притискала, тъй като нямало задоволително доходи в хазната.

" Аз им подсетих, че предходната година Министър Банов обществено и ясно беше помолил държавните и общински институции да оказват помощ на културните организации, а не да ги притискат в ъгъла ", уточнява  Фахрадин Фахрадинов.

" Но не обърнаха внимание на бележката ми. Казват, че можем да си смъкваме спектаклите, и че имало задоволително други продуценти, които чакали на опашката да заплатят 100-процентовия наем. "

По думите на Фахрадинов актьорите едва оцеляват откакто се появи пандемията:

" Спираха ни, пускаха ни. Има толкоз огромен отлив на фенове, че не може да бъде... "

Актьорът обръща внимание и на други театрални подиуми в България, които също са трансформирали изискванията си в ущърб на артистите, и то по време на извънредно положение. Такива съгласно него такива са Дома на културата в Стара Загора и Фестивалният и конгресен център във Варна.

В умозаключение артистът написа, че намира за обикновено всички да понижим упованията си към приходите и да свикнем с мисълта, че нищо не е като преди.

" И да си оказваме помощ. Да си спомагаме. Но не просто за малко. А по време на цялата пандемия. Във форсмажорни условия сме и би трябвало да сме толерантни! Другото е безпринципно и нечовешко! Вярвам, че би трябвало да има ограничавания и за наемите на подиуми и други от страна на институциите по отношение на сектори, наранени директно от ограничаващите ограничения заради пандемията. "

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР