Във време на изпитания библиотеките се грижат да запазят духа

...
Във време на изпитания библиотеките се грижат да запазят духа
Коментари Харесай

Украински библиотеки се превръщат в бомбоубежища

Във време на тествания библиотеките се грижат да запазят духа на хората висок и да им вдъхнат кураж. С днешна дата украинските библиотекари героично реагират на войната. Библиотеките служат като бомбоубежища, като пунктове за приемане на бежанци и места за срещи за образуване на логистика. В тях са назначени експерти, които оказват психическа помощ на нуждаещите се. Освен това те се борят с дезинформацията, пазят сбирките си и, несъмнено, подсигуряват, че хората имат достъп до книги.

Оксана Бруй, президент на Украинската библиотечна асоциация, споделя, че в библиотеките се създават и камуфлажни мрежи за военните.

„ Наистина е ужасно, когато бомбардират учебни заведения, библиотеки, университети, лечебни заведения, родилни домове и жилищни квартали. Това е доста рисково за целия свят “, споделя Оксана Бруй пред NPR.

„ Тук се събират книги, с цел да се трансферират в библиотеки в прилежащи страни, които одобряват украински бежанци “ – добавя тя.

Библиотеките са известни с присъщите тишина и успокоение. В някои елементи на обаче, тези домове на книгите към този момент са белязани не от нормалния покой, а от „ мъртва тишина “. За страдание, няколко библиотеки към този момент са с голям брой вреди или пък са напълно унищожени след съветските бомбардировки в Харков, Суми, Чернигов, Старобилск и Северодонецк.

This is the window of an urban researcher Lev Shevchenko in. He barricaded himself with books to keep the glass from flying into the room during the bombardment.
— katerina sergatskova (@KSergatskova)
Мнозина са принудени да изоставен домовете си поради военните дейности, като намират заслон и разтуха в библиотеките, които смъкват от плещите им товара на войната, въпреки и за малко, и вливат спомагателен живец в тях, с цел да продължат своята борба за страната си.

Според информация, месечната заплата на библиотекарите в Украйна е по-ниска от междинната месечна заплата във всички други сфери. А героичните подвизи на библиотекарите с днешна дата заслужават бездънен поклон, защото се борят да запазят характерността на страната си, нейната история и минало, тъй като в случай че хората не разполагат с нея, напълно несъмнено няма да имат „ прозорец “ към утрешния ден.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР