Във връзка със зачестилите в последните години родителски конфликти, вследствие

...
Във връзка със зачестилите в последните години родителски конфликти, вследствие
Коментари Харесай

Утвърден е Механизъм за работа между институциите с деца, въвлечени в родителски конфликти

Във връзка със зачестилите в последните години наставнически спорове, в резултат на които се стига до нарушение правото на детето на контакт с единия родител или отчуждаване на дете от родител, под управлението на Държавната организация за протекция на детето в партньорство с министерствата на труда и обществената политика, вътрешните работи, образованието и науката, правораздаването, опазването на здравето, Агенцията за обществено подкрепяне, Националното съдружие на общините в България, и Главния прокурор на България, се създаде Механизъм за работа и съдействие сред институциите по случаи на деца, въвлечени в наставнически спорове.

" За Държавната организация за протекция на детето одобряването на този Механизъм е извънредно значимо. Има обстановки, когато възрастните губим вярната посока в връзките между тях и това рефлектира върху децата, които постоянно изпитват виновност за протичащото се, което води до редица отрицателни последици за тях. Обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 демонстрират потребността от поддръжка освен за децата, само че и за родителите. Затова апелирахме към способените институции да утвърдим подобен Механизъм, който към този момент е реалност “, разяснява доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Направените от ДАЗД разбори сочат, че в по-ранен стадий е допустимо да бъдат подхванати дейности за разрешаване на зародилите проблеми посредством ходатайство сред двамата родители, с цел да се реализира единодушие за метода за развъждане на детето. В Механизма е обърнато внимание на засилената работа по едно и също време с двамата родители, с изключение на в случаите на издадена ограничаваща заповед по ЗЗДН. Предвидени са фамилни конференции с присъединяване на родителите, детето, разширеното семейство и посредник.

В Механизма ясно са написани дейностите, които би следвало всяка институция да предприеме при съществуване на наставнически спор, тъй че да се стигне до най-хубавото решение за детето и околните му, като се работи при взаимна осведоменост и мултидисциплинарен метод на национално и локално равнище.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР