Във връзка със зачестилите сигнали на граждани за допуснати грешки

...
Във връзка със зачестилите сигнали на граждани за допуснати грешки
Коментари Харесай

Оповестиха реда за коригиране на сгрешени данни в сертификатите за ваксинация

Във връзка със зачестилите сигнали на жители за позволени неточности в електронните удостоверения (сертификати) за сложена ваксина против COVID-19, от Министерството на здравеопазването изпратиха публична информация какъв е редът за поправяне на сбъркани данни.

Всички несъответствия, за които министерството е сезирано, ще бъдат отстранени до 21 май. Става дума за неверно изписани имена, изписани на латиница за жителите с ЕГН и ЛНЧ.

В случаите, когато жители, открият несъответствия в издадените документи (сгрешено име, дата на слагане на ваксина, ЕГН, адрес или др.), би трябвало да подадат сигнал до краткотрайния имунизационен пункт, в който е сложена имунизацията или до съответната районна здравна ревизия, на територията, на която се намира пунктът.

Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и разказани в детайли установените несъответствия. При нужда към сигнала се ползват копия на документи.

В случаите, когато лице подаде сигнал до имунизационния пункт, в който му е сложена имунизацията или нуждата от смяна е открита от страна на медицински експерт, директорът/управителят на лечебното заведение попълня и подписва поръчка -декларация по пример за промяна на данни или за отменяне на запис в НЗИС и изпраща документа до РЗИ. След позитивно мнение на РЗИ поръчката се подава за осъществяване в Министерство на здравеопазването.

В случаите, когато имунизацията е сложена от РЗИ или структури към Министерство на здравеопазването, жителите подават сигнал в РЗИ и при определяне на учредения за осъществяване на промяна, РЗИ попълня заявка-декларация по пример, която се изпраща в Министерство на здравеопазването за осъществяване.

Министерството на здравеопазването сътвори и опцията при несъответствия в имената, изписани в документ за имунизация, жителите да алармират и непосредствено Министерство на здравеопазването, като изпратят имейл на следната е-поща: [email protected]. В имейла би трябвало да бъдат приложени копие на сбъркания документ и посочени правилно изписаните имена на лицето.

В Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация, са позволени корекции само на следните данни: дата на администриране на ваксината; код на заболяване, против което се прави имунизацията; дата на идната доза при серийни ваксини; миналата имунизация от серията е сложена преди съществуването или отвън системата НЗИС (ако имунизацията изисква повече от една доза); народен референтен номер (НРН) на миналата имунизация от серията (ако имунизацията изисква повече от една доза); сегашен адрес на пациента (всяко от полетата вътре); народност на пациента по ISO 3166-1 alpha-2; обществена група на пациента (лекари, учители, общи служащи, пенсионери и т.н.); телефон за връзка с пациента; имейл за връзка с пациента; телефон за връзка с лекаря; имейл за връзка с лекаря.

За всяка промяна, отвън описаните по горе, записът би трябвало да се анулира, посредством подаване на заявка-декларация.

Всички лечебни заведения и РЗИ би трябвало да извършват заповедта на министъра на опазването на здравето, с която е регламентирана общоприетата оперативна процедура за смяна на данни в Националната здравно-информационна система, модул е-Имунизация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР