Във връзка със световния ден на глаукомата, който се отбелязва

...
Във връзка със световния ден на глаукомата, който се отбелязва
Коментари Харесай

Безплатни изследвания на зрителното поле за пациенти с глаукома организира Очна болница във Варна

Във връзка със международния ден на глаукомата, който се отбелязва на 12 март, Специализирана болница по очни заболявания – Варна провежда осъществяването на безвъзмездни периметри (изследване на зрителното поле), за пациенти с глаукома, които са на лекуване с местен медикамент (капки).   Безплатните проучвания ще се организират в интервала 13 - 17 март, след авансово записване на час на телефон: 052634901. Пациентите, при които се открият значими промени в зрителното поле, ще получат консултация със експерт.

Глаукомата е обществено значимо заболяване, което поврежда зрителното поле. Наричана е " тихият апаш " поради бавното си и безсимптомно придвижване, което води до заличаване първо на периферното, а най-после и на централното зрение. От доста години в СБОБАЛ-Варна текат акции за скрининг на глаукома, които включват премерване на вътреочното налягане и оглед на диска на зрителния нерв. Специалистите от лечебното заведение взеха решение да запазят тази стратегия през цялата 2023, като през седмицата на глаукомата ще извършат безвъзмездни компютърни периметри на пациенти с към този момент диагностицирано заболяване.

Според критериите на Европейската глаукомна асоциация, периметърът е наложителен за всички пациенти с диагноза " глаукома " и би трябвало да се прави един път на 6 месеца. За страдание заради редица фактори, доста от Българските пациенти нямат толкоз чест достъп до това проучване. То дава информация за размера на зрителното поле и употребява времето като четвърто измерение с цел да регистрира спомагателните загуби. Има разнообразни технологии за проучване на зрителното поле, като в СБОБАЛ -Варна ще им бъде предоставена безвъзмездна опция за разбор с одобрена от  Европейската глаукомна асоциация методология и инсталация.

Всички останали пациенти могат да се включат в непрекъснатите скринингови стратегии, които Университетската Очна болница дава независимо или взаимно с Община Варна.

Важно е всички да запомнят известната фраза на Академи Пашев " Глаукомата каквото вземе, не връща " и да подходят съществено, в случай че имат проблем или фамилна предразположеност към подобен. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР