Във връзка с водната криза в Перник, зам.-министърът на регионалното

...
Във връзка с водната криза в Перник, зам.-министърът на регионалното
Коментари Харесай

Нанков за водната криза в Перник: Инж. Иван Витанов ще бъде освободен от поста си

Във връзка с водната рецесия в Перник, зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков даде ексклузивен брифинг в града.

"Ще предприемем ограничения с Община Перник. Вече имаме и заключения от 7-дневната инспекция. Полезният размер на язовира е 20 млн. кубически метра. Хидроложките отчети демонстрират, че притокът на водата на язовир Студена е бил 4 пъти по-малко от януари до октомври тази година. През 2019 година притокът на вода е бил 11 млн. куб. метра, а през 2018 година - 40 млн.куб.метра ", съобщи Нанков.

Най-малко 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

"Огромни са проблемите в ВиК-Перник. Фактурираните количества, достигнали до клиентите са 3 млн. куб литра. Неотчетените води са над 10 млн.куб метра. 76% е загубата на вода, за жалост на всички ", разкри зам.-министърът на районното развиване.

"Вторият голям проблем е остарялата и амортизирана водопреносна мрежа. В някой от обитаемоте места загубите са били 90%. Вината е и в ВиК сдружението ", разяснява още Нанков.

"Липсата на разговор в управлението на ВиК сдружението е измежду главните аргументи за рецесията. Грешката на Витанов е, че не е осведомил Общината месец по-рано. Засушаването е друга причина, а и повредите, които са над 2700 за 2019 година ", съобщи той и добави, че още през днешния ден шефът на ВиК-Перник инж. Иван Витанов ще бъде освободен от поста си.

Перник излиза на митинг

"Има подстрекателство, че ремонтът на язовира е довел до засушаването. Избрахме най-скъпия прийом за ремонт – с водолази и без спиране на водоснабдяването ", съобщи зам.-министърът на районното развиване.

"Режимът ще продължи най-малко до април 2020 година По-голямата част от другите водни източници също са пресъхнали. Те не са бъдеща опция за водоснабдяване ", сподели още той.

"Финансовото положение на ВиК-Перник не е измежду най-лошите. Ще обезпечим огромните финансови проблеми пред сдружението. Има вид е за заем. Ще забележим какво ще направи бъдещето управление на сдружението ", приключи Николай Нанков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР