Във връзка с влезлия в сила Закон за противодействие на

...
Във връзка с влезлия в сила Закон за противодействие на
Коментари Харесай

Имуществените декларации на висшите държавни чиновници вече се подават в Комисията за противодействие на корупцията

Във връзка с влезлия в действие Закон за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество ( обнародван Дъждовни води. бр.7 от 19.01. 2018 година ) Сметната палата оповестява, че имуществените заявления на лицата, заемащи висши обществени длъжности, към този момент се подават на адресите на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество:

Регистърът на лица, заемащи висши държавни длъжности, който към момента е наличен на интернет страницата на Сметната палата, в най-скоро време ще бъде механически трансфериран към Комисията и надлежно няма да бъде наличен през www.bulnao.government.bg Същото се отнася и за цялата информация в раздел “Публичен указател “, където са оповестени заключенията за несъответствия от инспекциите на Сметната палата, резултатите от инспекциите на Национална агенция за приходите и други
Дирекция „ Публичен указател “ на Сметната палата към този момент е част от структурата на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.
От 2007 година насам, изпълнявайки Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (отменен), Сметната палата обезпечи за всички жители гласност и бистрота на имуществените заявления на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности. Одитната институция построи дейно функциониращи електронна система на обявление и механизъм на инспекция на имуществените заявления, както и общодостъпност на декларациите през интернет страницата на Сметната палата, което даде опция на обществото да бъде осведомено, да се вършат информации за имущественото положение за всяко от лицата и да се наблюдава смяната в имуществото и приходите им.
През този интервал Сметната палата разгласява и ревизира към 80 хиляди заявления за имуществото, приходите и разноските на лица, заемащи висши държавни длъжности. Проверките на процедура обгърнаха близо два пъти повече лица, защото по закон се ревизират и съпрузите/гите и децата, ненавършили пълноправие.
При инспекциите на декларациите са открити над 2 хиляди и петстотин изводи за противоречие. В резултат на подадените сигнали от Сметната палата до Национална агенция за приходите и ДАНС са открити към един милион лв. данъчни отговорности.
Сметната палата получи висока външна оценка за постигнатите резултати от GRЕСО „ Група страни против корупцията " към Съвета на Европа. GRЕСО приготви отчет за оценка на България, в който обект на мониторинга беше активността на дирекция „ Публичен указател " и той бе признат от GRЕСО без рекомендация към Сметната палата, което е отзив за постигнатите позитивни резултати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР