Във връзка с високите цени в търговските вериги служебният вицепремиер

...
Във връзка с високите цени в търговските вериги служебният вицепремиер
Коментари Харесай

Режат помощите за бизнеса, ако храните не поевтинеят

Във връзка с високите цени в комерсиалните вериги служебният вицепремиер по ръководство на европейските политики и еврофондове Атанас Пеканов изясни, че държавното управление не е обсъждало въвеждането на таван върху цените. Той разгласи през вчерашния ден, че ще се вземат " меки " ограничения. 
" Ако те не дадат резултат, е допустимо служебното държавно управление да спре помощите за огромните компании и промишлеността ", съобщи Пеканов пред БТВ.
Има корист с комерсиално състояние при образуването на цените на храните. Това пък съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов. Според него доста търговци вървят към свръх доходност и това изкривява пазара.
Според Иванов е належащо незабавно страната да сложи като безспорен приоритет развиването на земеделския бранш, а дребните производители да образуват обединявания, с които да противостоят на едрите търговски капитали. 
" България има капацитет да храни 30 млн. души и би трябвало да използваме това. Съответно, би трябвало обединяване на земеделските производители като противопоставяне на огромния търговски капитал. Я, си представете в този момент да имаме една обща земеделска камара и млечен ръб, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара - дали ще са същите цените ", уточни той.
Икономистът от КТ " Подкрепа " Ваня Григорова разяснява, че у нас има далавера и таванът на цените е едно от вероятните решения на казуса. " Има явно договаряне сред огромни търговски вериги, тъй че да поддържат относително високи цени по избрани механизми. И да виним, и да не виним Комисия за защита на конкуренцията, обаче, явно тя не може да постави подслушвателни средства на притежателите на огромните вериги. Хората в сектора се познават доста добре, чисто другарски също, и те няма по какъв начин да не си приказват и обменят информация ", уточни тя.
Междувременно стана ясно, че на комерсиалните представители на България зад граница е разпоредено да събират данни за цените на над 20 съществени хранителни продукта, измежду които брашно, олио, ориз, фасул, захар, прясно и кисело мляко, масло, краве сирене, кашкавал, яйца и месо. Търговските ни представители ще наблюдават цените в огромните хранителни вериги в седем европейски страни - Германия, Австрия, Франция, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, както и в по-малки търговски обекти в същите страни. Данните ще се обработват и съпоставят с цените в комерсиалните обекти в България, като цялата информация ще бъде обществена.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР