Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството

...
Във връзка с решението на КС по казуса с гражданството
Коментари Харесай

Представителите на БСП в ИК на Румен Радев не подкрепят позицията по решението на Конституционния съд по казуса “Кирил Петков”


Във връзка с решението на Конституционен съд по проблема с поданството на Кирил Петков, Инициативният комитет на Радев и Йотова, в който участваме, излезе с позиция. Като одобряваме нуждата да се реагира на решението и като приемамe главните детайли в тази позиция, не считаме за удачно тя да се афишира от името на ИК без да е съгласувана с членовете му. Ако беше съгласувана, евентуално щеше да бъде по-солидно стимулирана.

Възразяваме, също по този начин, Инициативният комитет да се включва съвсем неприкрито в акцията на Кирил Петков и " Промяната продължава ". Защитата на правата, в това число политическите, на българските жители, живеещи в чужбина, са и би трябвало да останат приоритет на българската страна.

Не одобряваме внушението, че висшият закон на България, който в действителност подсигурява тези права, е причина за тяхното ограничение. Казусът тук не визира стотиците хиляди български жители, тъй като те не са направили закононарушение. Кирил Петков, без значение при какви условия, е подписал декларация с погрешно наличие, с помощта на което стана министър. Благодарение на присъединяване си в държавното управление си сътвори известност, която експлоатира в актуалната акция. Това е политически план, заченат с неистина, само че с искания за честност. Този факт беше установен недвусмислено през днешния ден от Конституционния съд.

В този смисъл ние чакаме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че през днешния ден тези негови дейности се отразяват отрицателно на предизборната му акция. Все още не го е направил и наподобява няма желание.

Ние в Българска социалистическа партия поддържаме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и по тази причина чакаме ИК и неговото управление да не стъпват на полето на парламентарната акция в поддръжка на конкурентни обединения.

С тази позиция излязоха тримата представители в Инициативния комитет, излъчени публично от БСП- проф. Радослав Гайдарски, Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР