Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя

...
Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя
Коментари Харесай

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Във връзка с изявления в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с гледище да бъде прекъснато действието на интервенцията „ Традиционни практики за сезонна паша “ (пасторализъм) в националните паркове, би трябвало да отбележим, че причините, които те привеждат в поддръжка на настояването си, са извънредно несъстоятелни. Това е мнението на Българския фермерски съюз, част от най-голямата европейска земеделска организация COPA COGECA. Екоактивистите настояват, че прекъсването на пашата в националните паркове е основно за опазването на алпийските тревни местообитания, тъй като пасищните животни унищожавали тези местообитания. „ Напротив тревните местообитания са завършени като такива и са поддържани точно от пасищните селскостопански животни, които пашуват в тях от хилядолетия. И без пасищните селскостопански животни, които са неделима и основна част от биоразнообразието на тези местообитания, последните са обречени на изгубване, заради обрастването с дървесна и храстова растителност, основно сибирска хвойна “, съобщи ас. доктор Иван Механджийски, член на УС на БФС и ръководител на Развъдната асоциация на българските породи говеда – „ Родопско късорого “, „ Българско родопско “, „ Искърско “.  

Екоактивистите настояват, че във високите елементи на планините са почнали да пасат доста повече животни, в сравнение с пасищата могат да изхранят. Това не е правилно, тъй като пи броене на селскостопанските животни през 1905-1910 година, броят на  говедата в България е бил 2 019 000, броят на овцете – 8 669 000, броя на козите -1 465 000, което е в пъти повече от в този момент. Отчитайки обстоятелството, че тогава са се отглеждали главно локални породи селскостопански животни,  то явно натоварването на пасищата е било в пъти по-голямо от в този момент, изясни Механджийски.  

Подобни несъстоятелни изказвания на екоактивисти, неподкрепени с каквито и да е статистически и научни данни, нанасят трайни и необратими вреди както на тревните местообитания в националните паркове, тъй като те понижават с намаляването на пасищните селскостопански животни, по този начин и на отглеждането на животни в огромни райони на страната, счита Иван Механджийски. А това са сложни, необлагодетелствани региони, мощно застрашени от обезлюдяване, в които не е елементарно да се откри занаят и по тази причина обезлюдяват.  

Не е доста еко да затрием тревните местообитания в парковете, да отнемем на хората в необлагодетелстваните региони един от дребното поминъци, които имат, и да обезлюдим селата, се споделя още в позицията на БФС.  
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР