Във връзка с появилите се в някои медии публикации относно

...
Във връзка с появилите се в някои медии публикации относно
Коментари Харесай

БАЗБ подкрепи КФН за по-високите такси и финансова независимост от държавата

Във връзка с появилите се в някои медии изявления по отношение на импортирания от Комисията по финансов контрол (КФН) в Народното събрание законопроект за промени в Закона за Комисията за Финансов Надзор, обвързван с обезпечаването на бюджетна автономия на надзорния орган, Българска Асоциация на Застрахователните Брокери (БАЗБ) изрази мнение, в което се споделя, че браншовото съдружие изцяло поддържа възприемането на метод за независимо издържане на КФН без дотация от държавния бюджет, с цел да се обезпечат нужните условия за обикновено действие на комисията като регулаторен и контролен орган на небанковия финансов бранш.

Подкрепя се и общото нарастване на размера на таксите, което да обезпечи обезпечаването на запаси на КФН за осъществяване на увеличените й надзорни действия и задължения.

От БАЗБ показват два съществени претекста за поддръжката на законопроекта. През последните години застрахователните брокери страдат от нелоялна конкуренция от страна на физически лица и компании, които продават застраховки без нужния лиценз или документ, както и от образуване в интернет на нерегламентирани аукциони или " тържища за застраховки ”, които не са регламентирана форма на застрахователно ходатайство.

Другият претекст на брокерите е неспазването на заложените в Кодекса на застраховането правила и правила за издаване на полици, отчитане на средства и поддържане на професионално равнище на подготовка от страна на лицензирани застрахователни брокери и застрахователни сътрудници, което води до неравнопоставеност в бранша и рушене на имиджа на застрахователния медиатор не на последно място е и слабият надзор на медиаторите в дребните обитаеми места, което води до неравнопоставеност сред брокерите, опериращи в огромните градове и тези в дребните обитаеми места.

Освен нелоялната конкуренция предстоят обилни промени на Кодекса за застраховането, свързани с Директивата за застрахователно ходатайство (IDD), касаещи разширение кръга на поднадзорните лица и оценка и узаконяване на професионалните знания на чиновниците на всички разпространители на застрахователните артикули.

Описаните проблеми са обсъждани неведнъж с управлението на КФН. За страдание, специалистите, назначени в ръководство " Застрахователен контрол ", са прекомерно незадоволителни за реализиране на нужния контрол. Налице е текучество в ръководството, обвързвано с ниските равнища на трудови хонорари, което още повече утежнява качеството на надзорната активност. Освен това Комисията не разполага с нужното материално застраховане (автомобили, хардуер и други материали), което прави работа и ниско ефикасна, а от време на време и невъзможна, показват от БАЗБ.

Оттам разясняват още, че един от инструментите за повишение качеството и размера на надзорната активност е увеличение бюджета на КФН. " Възприетият метод са самофинансиране на Комисията е верен и ще докара до стремежи от нас контрол на активността на застрахователните медиатори ", акцентират в умозаключение от БАЗБ. Становището им е изразено пред Бюджетната комисия в Народно събрание и пред министъра на финансите и ще бъде доказано и при разискването на законопроекта в комисиите на Народното събрание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР