Във връзка с последните незаконни действия на румънския застрахователен надзор

...
Във връзка с последните незаконни действия на румънския застрахователен надзор
Коментари Харесай

Шефът на Еврохолд Асен Христов след отнетия лиценз: Ще се съдим до дупка!

Във връзка с последните противозаконни дейности на румънския осигурителен контрол против Евроинс Румъния, които целят завладяване на активите на сдружението, управлението на Еврохолд показва своята позиция и проекта за деяние в поддръжка на румънското си поделение.

В конференцията вземат участие Асен Христов, ръководител на надзорния съвет и Кирил Бошов, ръководител на управителния съвет на Еврохолд България.

Христов удостовери, че румънският регулатор е взел лиценза на Евроинс Румъния.

" Събитията имаха предистория, част от нея я публикувахме. Те са от 3 години. В момента компанията, която от 15 години оперира там, мина през положителни и неприятни времена. Трудните времена бяха преди 3-4 години, когато румънската застрахователна компания " Сити " влезе на пазара и го дъмпингира. След банкрута на " Сити " преди година и половина, се оказа, че тя е пирамида и от нея са изнесени 450-500 млн. евро към два канала. Пазарът тогава се оправи. Нашата компания имаше потребност от капитал и два път го усилваме ", изясни Асен Христов.

" Дори и да апелираме тези неща, които надзорът установи, в множеството случаи ги апелираме пред тях. С техническа документи, която е от 88 страници и главно е формули, по какъв начин може да се произнесе съдът? Ще отнеме години. Компанията беше притискана през последните години от лицето Рошу, за който има основателни подозрения, че е непосредствен до притежателите на " Сити ", разяснява босът на " Еврохолд " и изясни, че след интервютата му за малко натискът леко е измършавял.

" Една от задачите на Рошу и групата към него е не да банкрутира компанията, а да назначи админ ", разкри Асен Христов.

По думите му част от активите на румънската компания са вложени на българската борса - над 100 млн.лв. " Моето терзание, че в случай че бъде комплициран админ, той ще изиска активите на българската борса. Имаше заплаха болестта да се трансферира в България ", изясни притежателят на " Еврохолд ".

" В този 1 месец получихме голяма поддръжка от българската страна - от Министерството на финансите, КФН и даже президентът. Изненадан съм от взетото решение. Рейдърската група, като видя, че не може да се снабди с активите на сдружението, беше гневна. Искат да прикрият свадите към банкрута на " Сити ", продължи той.

Евроинс Румъния през последните 2 години извършва прецизно своите отговорности. Има да взима към 25 млн. евро по провиснал заем за погашение на вредите, оставени от " Сити ".

Той разгласи, че са изплатени до през днешния ден всички заявки за вреди. Сутринта в компанията имаше налични към 7,5 млн. евро. До края на днешния трябваше да бъдат към 9 млн. евро кеш, при нужда от 1,5 млн. евро дневно. Тоест имаше разполагаем кеш за 10 работни дни. От брокери компанията имаше да вземе още към 16 млн. евро ", сподели още Христов.

" Компанията си стоеше добре и през последната една година имаше и нелоша облага ", показа босът на " Еврохолд " и добави: " Оставяме я в положително положение, какво ще прави оттук насетне гаранционният фонд, си е техен проблем, сподели той.

Босът на " Еврохолд " показа и нонсенса, че с взимането на лиценза, българската страна задържа активите си, с което компанията става неликвидна.

" Ще апелираме тази мярка и се надяваме да върнат лиценза. Ако не го върнат, ще се съдим до дупка и тогава вредите за румънската страна могат да надвишават и милиард ", закани се Христов.

По думите му това няма да засегне в забележителна степен " Еврохолд " и застрахователния бизнес.

" Естествено, това ще понижи цената на застрахователната група. Преди беше 5,6 милиарда лева Не мога да кажа на какъв брой ще падне, само че би паднала леко оценката на застрахователната група, само че няма връзка с останалите застрахователни групи в останалите 12 страни ", изясни той.

И разкри, че до края на годината не се чака съществено натоварване за заплащане върху холдинга.

 

" Прибрахме си активите на българската борса. Ако желаят и 10 години да ни съдят, не мисля да им ги давам ", разгласи Асен Христов.

 

По думите му в Румъния " Евроинс " са имали пазарен дял от 25%, до момента в който у нас той е 3%. " Евроинс " съвсем не работи на българския пазар.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР