Във връзка с особен контрол, който ние упражняваме по границата

...
Във връзка с особен контрол, който ние упражняваме по границата
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ: Шефът на БАХБ проговори за убитите животни в Странджа!

" Във връзка с необикновен надзор, който ние упражняваме по границата с Турция и вземането на проби по един по-чест контрол и мониторинг на всички стада по границата, който е по отношение на стратегия на ФАР, ние изследваме всички животни, които се намират на територията за Шарп, шарка и тази чума.

Във връзка с тези проучвания ние открихме вируса. Резултатите бяха доказани и от лаборатория във Франция. Ние изпълняваме ограниченията, които са признати от всички страни в света. Това е 3-километрова зона, където се води огнището, в която се евтанизират всички животни, които са имали опция да са в контакт с животните, на които е открит вируса ". Това съобщи пред БЛИЦ шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев по отношение на евтаназията на добитък в Странджа.

" Следващата мярка е 10-километрова зона, откъдето не излиза нищо. Нито мляко, нито животни. Тя е под необикновен надзор с стерилизация на всички вероятни точки на влизане и излизане. След това отиваме на общинско равнище, откъдето продукция може да се търгува, приказваме за мляко.

Става въпрос за общини, които са със същия здравен статус, т.е. всички общини в Бургаска и Ямболска област, които са по границата с Турция.
Това мляко от община Болярово и другите в района може да се преработва в две мандри. Количествата, които се получават в тези региони са доста по-малко, тъй че няма да има проблем. От там нататък на първо време комисията ни наложи глоба върху двете области. С оглед на това, което ние докладвахме като ограничения, които сме подхванали, смъкнаха глобите за придвижване на равнище общини по границата ", разясни Дамян Илиев.

Пред медията ни шефът на БАБХ разясни какъв е рискът за България и изясни може ли да се постави ваксина върху животните.

" Ако ние не потвърдим успеваемост при осъществяване на тези ограничения може да бъде наложена глоба върху цялата страна за експорт на дребни преживни и продукция от тях.

Ваксина може да се постави, само че тя води до същата икономическа глоба. Ако се постави ваксина, е допустимо страната не по-малко от две години да бъде с подобен статут да не може да изнася. Ако с тези ограничения стигнем до резултат, ще има 6 месеца такива ограничавания.

Дано не излезе от зоните, тъй като тогава глобите ще обиден задачите области, тъй като тогава е допустимо да има глоба върху цялата страна. Това е обстановката все още ".

На въпрос на БЛИЦ какво ще се случи със засегнатите хора, Дамян Илиев съобщи:

" Вчера с министър Порожанов бяхме там, контрактувани са обезщетенията, които би могла страната да си разреши сега. Има и нормативни документи, които би трябвало да съблюдаваме при тези обезщетения, само че има схващане, че нормативните документи, които изготвяме са въз основата на това, че с тях имаме искания Европейска комисия да възвърне част от парите, в случай че тя реши, че всичко е направено както би трябвало.

Министерството на земеделието готви решение и за в допълнение заплащане на глава. Как тъкмо финансово ще стане към момента не е ясно ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР