Във връзка с Международния ден за опазване паметниците на културата

...
Във връзка с Международния ден за опазване паметниците на културата
Коментари Харесай

Семеен турнир Праисторическа настолна игра Манкала

Във връзка с Международния ден за запазване паметниците на културата - 18 април, Регионален исторически музей - Кюстендил провежда фамилен шампионат по „ Манкала ”

. Турнирът е ориентиран към деца в предучилищна и начална учебна възраст (от 5 до 11 години) и техните родители, както и към по-големи възпитаници.

Участието е по двойки като за играта са нужни два тима, а по едно и също време могат да се състезават до 24. Играта е настолна, направена от дърво от Център за неофициално обучение и културна активност АЛОС по първообраз на керамичен предмет от каменно-медната ера (V-то хиляди прочие Хр.) с квадратна горна повърхност, върху която има 16 ямички, групирани по четири в четири редици. Открит е в с. Слатино, Кюстендилско от доцент доктор Стефан Чохаджиев и е експониран в археологическата зала на музея. Играе се с дребни бели камъчета по разпоредбите на аналогична модерна игра, позната като " Манкала ".
За детайлности и записвания, тел. 0895541369, както и посредством известия в Messenger.
Дейността е част от плана „ Представяне на културното завещание на Кюстендил и района посредством музейни сувенири и игри ”, осъществен с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР