Във връзка с манипулативни твърдения от страна на лидера на

...
Във връзка с манипулативни твърдения от страна на лидера на
Коментари Харесай

От ЧЕЗ отговориха на БСП

Във връзка с манипулативни изказвания от страна на водача на Българска социалистическа партия по отношение на импортираните ценови оферти от сдруженията на ЧЕЗ в България и опита да бъдат употребявани за политически акции, изпращаме на Вашето внимание долните таблици и обяснения.

Това се споделя в известие до медиите от пресцентъра на ЧЕЗ България, което публикуваме без редакторска интервенция:

"Подчертаваме, че това е професионално направено предложение по отношение на това какви би трябвало да са ценовите параметри, само че само КЕВР има право и отговорност да вземе решение каква да бъде утвърдената последна цена за клиентите като се отчетат и импортираните от НЕК и ЕСО ценови заявки. Към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на електрическата енергия за бита е 8.39%, т.е. на всеки 100 лева в ЧЕЗ остават 8 лева и 39 ст. Останалите 91.61% или 91 лева и 61 ст отиват за производството (НЕК), преноса (ЕСО), налози и други данъци.

Към момента крайният доставчик на ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро, продава за битовите клиенти сила по нощна цена под себестойност, т.е. цената, по която купува силата от НЕК е 107.71 лева./мегаватчас, а цената, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лева./мегаватчас. Поради това предлагаме равнене на нощните цени за стопанските и битовите клиенти.



Долните крайни цени са с включени настоящи цени на НЕК (производство) и ЕСО (пренос и достъп високо напрежение). Нямаме информация какви са техните оферти за новия ценови интервал.



При формулиране на ценовите заявки на ЧЕЗ са съпоставени декларираните параметри през 2015 година и 2018 година Това са годините, които слагат начало на регулаторен интервал и тогава се дефинират параметрите, годни за целия интервал:

· Средногодишните вложения са увеличени от 96 млн. лева на 119 млн. лева за всяка от идващите три години

· Постигнатото е понижение на софтуерните загуби от 11.75 % на 10.35%

· Заявените оперативни разноски са понижени от 136 млн. лева на 122 млн. лева (въпреки наложителното нарастване на заплатите според браншовия групов трудов контракт, спомагателните разноски, наложени от промени в законодателството – като регламента за отбрана на персоналните данни и въвеждане на условия за кибер сигурността и новия метод за пазаруване на загубите

· Регулаторната база на активите е увеличена от 518 млн. лева на 544 млн. лева, което се дължи на осъществените и въведени в употреба през четвъртия регулаторен интервал вложения на ЧЕЗ.

Предложенията на ЧЕЗ са направени на правилото за правдивост и плануват унищожаване на кръстосаното субсидиране сред обособените групи клиенти и цени:

· Предложено е увеличение на продажната цена на електрическата енергия за бита за сметка на понижаване на цените за стопанските консуматори.

· В предлагането е планувано равнене на нощната цена за стопанските и за битовите клиенти.

Премахването на кръстосаното субсидиране ще сътвори условия за стабилизиране на отворения пазар.

В случай че ценовите заявки на ЧЕЗ бъдат признати, би се стигнало до приблизително нарастване на цената за битовите клиенти на ЧЕЗ с по-малко от 3 стотинки на киловатчас (вижте таблица 2) ", приключва известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР