Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински проведе срещи

...
Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински проведе срещи
Коментари Харесай

Зам.-министър Сукалински: Българските отбранителни предприятия са иновативни, високотехнологични и конкурентоспособни

Заместник-министърът на стопанската система и промишлеността доктор Давид Сукалински организира срещи с български и задгранични компании. „ Стремим се да поддържаме непрекъснат разговор със бранша на отбранителната промишленост, оценявайки смисъла му както за сигурността и защитата, по този начин и за стопанската система на страната ни ", акцентира той по време на обиколката на Международното ревю за отбранителни артикули и услуги „ Хемус 2024 ". По неговите думи в следствие от взаимното съдействие на държавните институции, бизнеса и научноизследователските организации, сдруженията от бранша имат опция да осъществят капиталови планове, да уголемяват индустриалните си мощности, да внедряват нововъведения и да покачват своята конкурентоспособност.

„ Българските отбранителни предприятия вземат участие интензивно и се показват сполучливо както във високо конкурентните интернационалните тръжни процедури, обявявани от НАТО и неговите структури, по този начин и в настоящите европейски стратегии в поддръжка на отбранителната промишленост ", сподели още доктор Давид Сукалински. По неговите думи нашите компании са новаторски, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни.

Министерството на стопанската система и промишлеността обезпечава присъединяване на български компании в интернационалните тръжни процедури на НАТО за реализиране на планове по Програмата за вложения в сигурността и в поддръжка на задачи и интервенции. Ведомството поддържа база от данни на евентуалните претенденти за присъединяване в процедури на НАТО, осведоми за идни интернационалните процедури на НАТО и издава Декларации за сходство за номиниране на български сдружения за присъединяване в оповестени търгове.

Българските компании вземат участие интензивно в търгове на НАТО и на неговите структури. През 2023 година те са изпълнили контракти на стойност над 40 млн. евро за двете най-големи организации на НАТО - Агенция на НАТО за връзки и информация (NCIA) и Агенция на НАТО за поддръжка и доставяне (NSPA).

„ Тези резултати демонстрират, че българските компании могат да отговорят изцяло на високите критерии и упования на Европейски Съюз и са способни да вземат участие като пълностоен сътрудник в консорциуми паралелно с огромните интернационалните корпорации ", безапелационен бе зам.-министър Сукалински.

Официалното открива на 16-ото издание на „ Хемус 2024 " в Пловдивския панаир бе през вчерашния ден и ревюто ще продължи до 8 юни. Тазгодишното мотото е „ Отбрана, антитероризъм и сигурност ". В „ Хемус 2024 " 147 компании от 25 страни ще показват нововъведения в отбранителната промишленост. Тази година в ревюто се включват 7 нови страни, което го прави най-мащабното от началото на неговото основаване. „ Хемус 2024 " се организира под патронажа на Министерството на защитата и Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР