Президентът на Руската федерация Владимир Путин създава ново поколение руски

...
Президентът на Руската федерация Владимир Путин създава ново поколение руски
Коментари Харесай

Войната на Русия, която създаде нов тип олигарси

Президентът на Руската федерация Владимир Путин основава ново потомство съветски олигарси. Те са милиардери, смятат се за сполучливи предприемачи и днес печелят доста пари най-вече от ръководството на иззетите западни активи. Свидетели сме на трета вълна от бъдещи олигарси, които са магнати, определени от Путин да имат и ръководят иззетите активи, написа Reuters

Крупните предприемачи на пръв взор наподобяват малко по-ориентирани към бизнеса, най-вече тъй като управляват превзет сполучлив западен бизнес, само че ще си останат също толкоз подчинени, колкото и предшествениците им, разясняват анализатори.

Новите бизнес магнати в Русия обаче не вземат участие във властта, както предходните олигарси. Никой от тях не е достигнал тежест, която да му разреши да се състезава за въздействие в Кремъл. В краткосрочен проект те могат да порастват бързо, като се възползват от благоденствието на прегряващата военна стопанска система на Путин. Те обаче ще са лимитирани от изолацията на стопанската система.
 Polymetal продаде съветския си бизнес на олигарх за $3,69 милиарда
Компания за благородни метали продаде съветския си бизнес на олигарх за $3,69 милиарда

В договорката влизат и насъбраните задължения

Старата вълна олигарси

Първата вълна олигарси в Русия натрупа благосъстоянието си от приватизацията при започване на 90-те години при тогавашния президент Борис Елцин. На някои им беше разрешено да продължат да ръководят благосъстоянието си, стига да съблюдават разпоредбите на Путин, който смени Елцин на президентския пост. Такъв е казусът с Владимир Потанин - притежател на металургичния колос Norilsk Nickel на стойност $24 милиарда. Както и на Олег Дерипаска - началник на голяма индустриална империя с преобладаващи алуминиеви активи.
 Снимка 665538
Източник:

Много от това първо потомство олигарси заплатиха висока цена за опълчването си на Владимир Путин. Борис Березовски, който натрупа благосъстоянието си от нефт, коли и медии, преди да емигрира във Англия след раздор с президента, е мъртъв. Михаил Ходорковски, създател на някогашния петролен колос " Юкос " и в миналото най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в сибирски затвор, тъй като се опита да се занимава с политика.

Други трансферираха по-голямата част от благосъстоянието си в чужбина, само че поддържат положителни връзки с Кремъл, като някогашния петролен магнат Михаил Фридман, чиито активи в този момент се ръководят от неговата основана в Люксембург холдингова компания LetterOne.

Не можем да не споменем и Игор Сечин, който Путин назначи за вицепремиер, преди да го сложи отпред на държавния петролен колос " Роснефт ". Николай Токарев, различен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), стана президент на " Транснефт ", най-голямата тръбопроводна компания в света, през 2007 година Алексей Милер е дълготраен началник на съветския газов колос " Газпром ".

Новата вълна - кои са Александър Варшавски и Александър Говор?

Въпреки че част от по-старите генерации не са изгубили въздействието си, наподобява е пристигнало времето за промяна на караула. Преди няколко месеца малко на брой отвън Русия бяха чували за предприемачите Александър Варшавски или Александър Говор. Първият, притежател на представителствата на VW, в този момент е притежател на цех, който немската автомобилна група управляваше, в северната част на Русия. Той пое и активите на корейския производител на коли Hyundai в Русия. Конфискуваните активи, които той в този момент ръководи, са донесли близо $7 милиарда доходи през 2021 година, съгласно съветския самостоятелен новинарски уебсайт The Bell.

Александър Говор пък беше притежател на франчайзите на McDonald " s в Руската федерация. Заедно със своя сътрудник Арсен Каноков, той наследи заведенията от веригата Starbucks и Domino " s и отваря нови обекти. Тези активи са генерирали към $3 милиарда годишен доход преди войната.

Списъкът на новите олигарси може да нараства занапред през идващите месеци, защото доста компании към момента се пробват да изоставен Русия. Днес към 1700 западни корпорации въпреки всичко, към момента не престават да разивват активност в Москва. Това значи, че съветският президент има още доста за предоставяне. Само би трябвало да реши на кого.
 С какъв брой забогатяха десетимата най-големи съветски олигарси от началото на годината?
С какъв брой забогатяха десетимата най-големи съветски олигарси от началото на годината?

Общото положение на съветските милиардери съгласно рейтинга на BBI е повишено с $18,3 милиарда
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР