Годишната инфлация в Хърватия се понижи до 3,3% през май

...
Годишната инфлация в Хърватия се понижи до 3,3% през май
Коментари Харесай

Инфлацията в Хърватия падна до нива от преди еврото

Годишната инфлация в Хърватия се намали до 3,3% през май от 3,7% през април, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира организация ХИНА.

Според Националната статистическа работа на страната месечното нарастване на цените на стоките и услугите за персонално ползване, измерено посредством показателя на потребителските цени, е 0.1%.

След месеци на последователно намаляване годишната инфлация се стабилизира на 4,1% през март, само че от този момент продължи да понижава. През май инфлацията беше най-ниското равнище от септември 2021 година, когато също беше 3,3%. Хърватия одобри еврото на 1 януари 2023 година, като още от май миналата година инфлацията беше двуцифрена, а пикът беше през ноември 2022 година - 13,5%.
 Лихвите в Хърватия: По-ниски от тези в Германия, само че по-високи от българските. За година в еврозоната банките удвоиха облагите си
Лихвите в Хърватия: По-ниски от тези в Германия, само че по-високи от българските. За година в еврозоната банките удвоиха облагите си

Банките записват мощно повишаване на приходите от лихви

След приемането на единната валута равнищата потеглиха надолу и още към април 2023 година още веднъж се върнаха към едноцифрените стойности.

Кое нараства и кое поевтинява

По отношение на главните раздели на класификацията ECOICOP на годишно равнище през май 2024 година максимален растеж на потребителските цени е регистриран в заведенията за хранене и хотелите (+10,7%) и в превоза (+5,9%).

Цените на алкохолните питиета и тютюна, както и на образованието са се нараснали с по 5,4%, а цените в опазването на здравето са се нараснали с 5,3%.
 Еврозоната и Шенген не съумяха да привлекат вложители в Хърватия
Еврозоната и Шенген не съумяха да привлекат вложители в Хърватия

Година по-късно

Отдихът и културата са поскъпнали с 3,8%, известията - с 3,2%, цените на храните и безалкохолните питиета - с 2,8%, а цените на обзавеждането, домакинската техника и настоящата поддръжка - с 2,4%.

През май на месечна база най-вече са се повишили цените в заведенията за хранене и хотелите (+1,1%), а цените на обзавеждането, домакинската техника и настоящата поддръжка са се нараснали с 0,5%, на облеклото и обувките - с 0,3% по-високи, а цените на храните и безалкохолните питиета са се повишили с 0,2%.

От друга страна, по отношение на април цените на превоза са намалели с 0,7%, а цените на жилищата, водата, електрическата енергия, газа и другите горива - с 0,4%.

Годишната инфлация в Хърватия, измерена посредством хармонизирания показател на потребителските цени, оповестен неотдавна от Евростат, падна до 4,3% през май от 4,7% през април.

Инфлацията в Хърватия през май е най-високата в еврозоната след 4,9% в Белгия. Средната инфлация в еврозоната през май набъбна до 2,6% от 2,4% през април.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР