Европейската централна банка намали лихвените проценти за първи път от

...
Европейската централна банка намали лихвените проценти за първи път от
Коментари Харесай

ЕЦБ намали лихвите за първи път от пет години

Европейската централна банка понижи лихвените проценти за първи път от пет години , оповестява " Ройтерс ".

Тя обаче остави вложителите в незнание за идващия си ход поради възходящата неустановеност по отношение на инфлацията след внезапното закъснение през последната година.

ЕЦБ намали по депозитите с 25 базисни пункта до 3,75%, присъединявайки се към централните банки на Канада, Швеция и Швейцария, които започнаха да анулират някои от най-драстичните покачвания на лихвените проценти, употребявани за усмиряване на инфлационния скок след пандемията.

Днешният ход се преглежда като начало на цикъл на облекчение, само че продължаващият напън върху цените и заплатите замъглява вероятностите и може да принуди Централната банка на еврозоната да изчака месеци, преди да предприеме ново намаляване.

" Управителният съвет ще продължи да следва метод, подвластен от данните и среща по среща, за установяване на подобаващото равнище и дълготрайност на ограничаването ", показват от ЕЦБ.
 ЕЦБ може да стартира да смъква лихвите през юни
ЕЦБ може да стартира да смъква лихвите през юни

Инфлацията се връща към целевите стойности от 2%

ЕЦБ резервира опциите си за юли, само че редица авторитетни политици, в това число членът на борда Изабел Шнабел и гуверньорът на Централната банка на Нидерлнадия Клаас Нот към този момент изрекоха причини за пауза през идващия месец. Това допуска, че идващият вероятен прозорец за облекчение на лихвите ще бъде през септември.

Икономистите чакат още две понижения на лихвените проценти от ЕЦБ тази година - най-вероятно през септември и декември, а пазарите правят оценка сред още един или два хода - огромна смяна от началото на годината, когато се чакаха повече от пет понижения.

" Решенията за лихвените проценти ще се основават на оценката на вероятностите за инфлация в светлината на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика ", добави ЕЦБ. " Управителният съвет не се ангажира авансово с съответен лихвен курс ".

Консервативните политици, които към момента, наподобява, имат болшинство в Управителния съвет, определящ лихвите, настояват, че ЕЦБ не бърза с пониженията, защото възобновяване на стопанската система потвърждава, че високите лихвени проценти не задушават растежа .
 ЕЦБ няма повече да подвига лихвите
ЕЦБ няма повече да подвига лихвите

Очаква се до края на 2025 година инфлацията да спадне до 2%

Част от тяхната нерешителност може да се дължи на ненадейно упоритата инфлация. ЕЦБ през днешния ден увеличи своята прогноза за инфлацията за 2025 година до 2,2% от предходните 2%.

" Въпреки напредъка през последните тримесечия, вътрешният ценови напън остава мощен, защото растежът на заплатите е висок, а инфлацията евентуално ще остане над задачата и през идната година ", означават от ЕЦБ.

Някои икономисти настояват, че най-големият риск за графика за понижаване на лихвите в действителност е Федералният запас на Съединени американски щати , а не заплатите и инфлацията.

Федералният запас ясно алармира за закъснение на облекчаването на политиката, а по-нататъшно закъснение на намаляването на лихвените проценти в Съединени американски щати евентуално ще направи и ЕЦБ по-предпазлива, защото разширяващият се диференциал в лихвените проценти би отслабил еврото и би повишил импортираната инфлация.
 ЕЦБ: Твърде рано се приказва за понижаване на лихвите, има още инфлационни опасности
ЕЦБ: Твърде рано се приказва за понижаване на лихвите, има още инфлационни опасности

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос: От значително значение е да се съсредоточим върху базовата инфлация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР