Във връзка с казуса "КФН - ЗК "Олимпик" най-важен в

...
Във връзка с казуса "КФН - ЗК "Олимпик" най-важен в
Коментари Харесай

Застрахованите не получиха адекватна защита

Във връзка с проблема "КФН - ЗК "Олимпик " най-съществен в тази ситуация е въпросът за правата на хората, които имат застраховки в ЗК "Олимпик " и по какъв начин те могат да си потърсят компенсациите или да си върнат неизползваната част от наградата. За страдание не се дава явен и обстоен отговор на този въпрос. Казусът има две страни. Едната е обвързвана с неизтеклата част от полиците, които бяха прекъснати на 17 август. Хората имат право да получат остатъка от импортираните от тях награди, само че това ще се случи в границите на общата процедура по разпродажба на застрахователя, който е кипърски. Процедурата по несъстоятелността може да бъде доста дълга и не се знае какво ще остане от масата на несъстоятелността за държателите на полици.

Другата значима страна е обвързвана с изплащането на компенсациите по застрахователни събития, настъпили до днешна дата в това число. Надзорният орган по застраховането на Република Кипър напълно управлява процедурата по разпродажба и отнемането на лиценза на застрахователя, затова би трябвало Кипърският гаранционен фонд да поеме напълно изплащането на компенсациите. Съгласно Кодекса за застраховането Българският гаранционен фонд не покрива (не гарантира) активността на застрахователи от други страни от Европейски Съюз, които правят активност в България при правото на определяне. ЗК "Олимпик " (чрез клона си в България) прави активност точно при правото на определяне, надлежно Гаранционният фонд не изплаща компенсации вместо този осигурител, който е със седалище в Кипър. Съгласно чл.29, писмен знак "С " от Кипърския закон за наложителната застраховка при прилагане на моторни транспортни средства Застрахователният фонд в Република Кипър изплаща компенсации на трети лица, когато вредите са породени при ръководство на моторно транспортно средство, чийто осигурител е разгласен в неплатежоспособност. Както наподобява обаче, Застрахователният фонд на Кипър не желае да признае това обвързване, защото 90% от полиците са в България и тук са се плащали и вноските - по 11.00-11.50 лева на лавица - в българския Гаранционен фонд. Тоест кипърският фонд би трябвало да заплати, без на процедура да е получавал пари от тези застраховки. Вероятно е да се стигне до нескончаем арбитраж сред двата фонда, с цел да се доближи вероятно до някакво съглашение.

Резонен въпрос е, какво е направила КФН, с цел да не възникне тази обстановка? Независимо от това, че Олимпик е оперирала в България посредством клон, КФН има право да алармира в Кипър, че компанията продава застраховки по несъответстващо ниски цени, да изиска осъществяването на инспекция, да запита изпълнени ли са условията по Платежоспособност II?

В тази връзка може да бъде поискано:

Въвеждане на "бонус малус " - система за оценка на риска - и възнаграждение на гражданска отговорност на водач, а не на автомобил, без залепване на стикер на автомобила.

Въвеждане на референтни стойности на минимални цени, задавани от КФН, под които никой да не може да продава гражданска отговорност. Цените да са съответни на поетите опасности. (Според насоки от Световната банка към КФН от 2017 г.)
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР