Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на

...
Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на
Коментари Харесай

ДНСК даде указания за строителна забрана в Синеморец


Във връзка с осъществяването на влязлата в действие заповед на РДНСК Бургас за унищожаване на противозаконен колектор за отходни води в с. Синеморец, община Царево, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов даде наставления на община Царево и " Водоснабдяване и канализация-Бургас " ЕАД да предложат законосъобразно решение, което да разреши действието на канализационната система на обитаемото място. Предвид тези условия началникът на ДНСК издаде инструкции на кмета на община Царево да наложи строителна възбрана на територията на с. Синеморец по реда на член 198, алинея 1 т. 2 от Закон за устройство на територията за времето, належащо за трайно решение на открития проблем с канализацията в региона, оповестиха от ДНСК.

Цитираният член и алинея гласят, че строителна възбрана може да се постанова със заповед на кмета на общината за времето, належащо за осъществяване на изследвания за подземни мрежи и уреди на техническата инфраструктура и за построяването им.

На 30 юли РДНСК Бургас извърши инспекция по сигнал за противозаконен градеж на канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на основен канализационен колектор до Черно море, отвеждащ битовите и фекални води в залива " Свети Яни ", който се намира сред плажа при устието на река Велека и централен плаж " Бутамята " в село Синеморец, община Царево.

Извършената инспекция по документи и на място на градежа е открила, че съгласно утвърдени капиталови планове на 6 декември 2001 година и издадено от основния проектант на община Царево позволение за градеж 7 декември 2001г. е построен градеж в с. Синеморец - пробен пречиствателен модул за филтриране на отпадни води. Пречиствателният модул е финансиран от ПУДООС към Министерството на околната среда и водите. Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени, посредством дълбоководно заустване на 1800 м. в Черно море. При осъществяване на пробни тествания при експлоатационни условия на пречиствателния модул е било открито, че той не сработва. В резултат на това е изпълнена е байпасна връзка /незаконен колектор/ сред входната и изходната канализационни шахти на пречиствателния модул, по която са отклонени отпадните води.

Изграденият колектор, който е второкласен градежи, се експлоатира за оттичане на отходните води на селото в морето и няма нужните за задачата строителни бумаги, съгласно наредбите на Закон за устройство на територията. Затова на 12 август 2008 година РДНСК Бургас е издала заповед за възбрана достъпа и използването на въпросния колектор, която е оставена в действие с дефинитивно решение от 21 април 2009 година на Върховния административен съд - Второ поделение. На 16 октомври 2008 година ДНСК е издала Заповед за унищожаване на отходната тръба. В резултат на инспекцията РДНСК Бургас образува административно наказателно произвеждане против възложителя - кмета на община Царево, съгласно наредбите в Закон за устройство на територията и Закон за административните нарушения и наказания.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР