Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на

...
Във връзка с изпълнението на влязлата в сила заповед на
Коментари Харесай

ДНСК даде указания за строителна забрана в Синеморец

Във връзка с осъществяването на влязлата в действие заповед на РДНСК Бургас за унищожаване на противозаконен колектор за отходни води в с. Синеморец , община Царево, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов е дал наставления на общината и " Водоснабдяване и канализация-Бургас " ЕАД да предложат законосъобразно решение, което да разреши действието на канализационната система на обитаемото място , заяви ДНСК.

Във връзка с това Калинов е издал инструкции на кмета на общината да наложи строителна възбрана на територията на с. Синеморец по реда на член 198, алинея 1 т. 2 от Закон за устройство на територията за времето, належащо за трайно решение на открития проблем с канализацията в региона .

Това значи, че строителна възбрана може да се постанова със заповед на кмета на общината за времето, належащо за осъществяване на изследвания за подземни мрежи и уреди на техническата инфраструктура и за построяването им.

Припомняме, на 30 юли 2021 година на " Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на основен канализационен колектор до Черно море ", отвеждащ битовите и фекални води в залива " Свети Яни ", находящ се сред плажа при устието на река Велека и централен плаж " Бутамята " в село Синеморец, община Царево.

Извършената инспекция по документи и на място на градежа е открила следното:

Съгласно утвърдени капиталови планове на 06.12.2001г. и издадено от основния проектант на общината позволение за градеж № 116/07.12.2001г. е построен градеж в с. Синеморец: " Експериментален пречиствателен модул за филтриране на отпадни води ". Предвидено е било пречистените от него води да бъдат отведени, посредством дълбоководно заустване на 1800 м. в Черно море. При осъществяване на пробни тествания при експлоатационни условия на пречиствателния модул е било открито, че същият не е сработвал. В резултат на това е изпълнена байпасна връзка (незаконния колектор) сред входната и изходната канализационни шахти на пречиствателния модул, по която са отклонени отпадните води.

Припомняме, РДНСК е открила, че това е в нарушаване на издадена на 12 август 2008 година заповед от същата институция - РДНСК Бургас - за възбрана достъпа и използването на въпросния колектор.

Освен това на 16 октомври 2008 година от ДНСК е издадена Заповед за премахването на канализационния колектор , защото градежът е без нужните за задачата строителни бумаги, съгласно наредбите на Закон за устройство на територията.

В тази връзка и поради бездействието на община Царево , е формирано административно наказателно произвеждане против възложителя - кмета на община Царево, съгласно наредбите в Закон за устройство на територията и Закон за административните нарушения и наказания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР