Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ,

...
Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ,
Коментари Харесай

Прокуратурата ще анализира стари проверки срещу Пеевски

Във връзка с отчета на Министерството на финансите на Съединени американски щати, Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки по отношение на всяко едно от глобените лица, Това разгласи на брифинг говорителят на основния прокурор Сийка Милева.

" Прокуратурата изрази позиция, с която изцяло поддържа сътрудниците от Съединени американски щати за това, че върховенството на правото и спазването на закона са в основите на всяка демократична страна ", каза Милева.

За обвинения Васил Божков, с изключение на 18 обвинявания за разнообразни закононарушения, са налице и няколко следствия в Специализирана прокуратура с друг предмет на активност. " Ще бъде преценено дали предметът на инспекцията съответствува с предмета на следствията и в случай че това е по този начин, същата ще бъде изпратена по подготвеност на Специализираната прокуратура ", изясни представителят на основния прокурор.

За Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов Окръжната прокуратура в Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата сега се намират в правосъдна фаза.

За Делян Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били осъществявани редица инспекции, твърди Милева. Предстои те да бъдат оценени.

" Всички закононарушения, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни и попадат в единния азбучник на корупционните закононарушения, въведен със заповед на основния прокурор от 2014 година в осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия “, разясни още представителят на Иван Гешев.

Тя посочи, че огромна част от посочените условия в разисквания отчет на Министерството на финансите на Съединени американски щати евентуално стъпват на работата на българската прокуратура и събраните от нея доказателства, част от които към този момент са показани в съда.

" Както във връзка с лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, по този начин и във връзка с лицето Желязков, ще бъде осъществена цялостна инспекция и разбор на посочените в отчета на Съединени американски щати ", сподели Сийка Милева.

В случай че бъдат установени данни за осъществени закононарушения, ще бъдат подхванати всички нужни дейности, които са от компетентността на прокуратурата. В тази връзка тя ще изиска от партньорските ни правоприлагащи органи уточнение и разширение на посочената от тях информация.

Образувано е било наказателно произвеждане под надзора на Софийската градска прокуратура за изказванията за нелегално подслушване. По делото към този момент са разпитани 11 очевидци, изискана е информация от ГДБОП, Вътрешна сигурност на МВР и ДАНС. От получените отговори било установено, че няма подслушване на политически лица имащи отношение към парламентарните избори от април месец тази година. " По делото е сезирано и Бюрото за надзор на СРС, което е самостоятелен държавен орган. Изискана е информация имало ли е нарушаване при издаването на позволения за потребление СРС. Очакваме резултатите от инспекцията ", посочи още Милева. " Разгласяването на класифицирана информация е тежко съзнателно закононарушение. Всеки един български жител, който има сходна информация, би трябвало да сезира способените органи. Прилагането на СРС наложително става след одобрение на арбитър ", добави тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР