Във Враца се състоя Националният митинг-заря, посветен на 147-ата годишнина

...
Във Враца се състоя Националният митинг-заря, посветен на 147-ата годишнина
Коментари Харесай

Във Враца почетоха подвига на Ботевата чета

Във Враца се състоя Националният митинг-заря, отдаден на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков одобри строя на представителните елементи на 10-и механизиран батальон - Враца, и произнесе слово.

" Думите и делата на Христо Ботев не са просто вписани в героичните моменти от неговата биография. Те са вписани в неговите думи, в неговите стихове, в неговата журналистика, която е част от културата на съвремемна Европа. Това е нашата горделивост, това е нашата разтуха и това е урокът, като го признаем пред себе си, би трябвало да го предадем на тези генерации, които дружно с нас желаят да се помолят за забравения ни дълг ", сподели Желязков.

След тържествената инспекция, в която прозвучаха имената на починалите в Априлското въстание и на падналите за свободата и независимостта на България, и в символ на респект пред паметта им последва едноминутно безмълвие. Пред паметника на Ботев във Враца бяха положени венци и цветя. По традиция митингът приключи със заря.

Възпоменателните празнувания „ Ботеви дни- 2023 “ във Враца във връзка 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, приключват на следващия ден на връх Околчица с всенародно поклонение.

Очаква се на него да участва министър-председателят Гълъб Донев. Поклонението ще постави край и на тазгодишния поход „ По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица “, в който тази година се включиха над 1400 души от цялата страна.

По обявата работи: Георги Даскалов БНР подкасти: Радиото помни Радиото помни Радиото помни
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР