Във Видин отбелязаха 144 години от създаването на пожарната служба,

...
Във Видин отбелязаха 144 години от създаването на пожарната служба,
Коментари Харесай

Видинската пожарна отбелязва 144 години от своето създаване



Във Видин означиха 144 години от основаването на пожарната работа , която е една от първите в страната. Представиха техника и умения за избавяне. Пред възпитаници демонстрираха евакуация на хора и по какъв начин се потушава огънят. Сред проблемите, с които пожарникарите се постанова да се оправят, е дефицитът на средства за поддръжката на техниката и на постройката. 

Едно от първите решения на общинския съвет на 31 март, незабавно след Освобождението, е точно назначението на пожарникари, означи началникът на Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Видин основен контрольор Димчо Горанов:

" По това време те са били назначавани от кмета на общината и са били общински чиновници в особено обособено звено. "

По мотив годишнината пред възпитаници в учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " във Видин демонстрираха по какъв начин се изтеглят хора и се потушават пламъци.

Целта на такива мероприятия е разпространение на пожарникарската специалност, както и образуване на трайни познания и умения на подрастващите при евакуация и при първични дейности при гасене на зародил пожар, сподели основен инспектор  Димчо Горанов -началник на Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Видин:

" Учениците, под управлението на учителите, бяха изведени на двора, беше осъществена инспекция на наличността на учениците и се откри, че две деца са се изгубили по коридорите. Наложи се да се образува разследващ екип и група за евакуация от пожарникарите, които да изведат децата. Изведохме децата, благодарение на въздушно-дихателни апарати, оказана им е първична здравна помощ, след което пристъпихме към демонстративно гасене на пожар с елементарно запалими течности в железна тава... "
Осмокласникът  Николай Красимиров  трябваше да бъдат открит и изведен от учебното заведение. Според него работата на пожарникарите е доста сериозна.
" Харесва ми работата на пожарникарите, виновна е... Трябваше ние да седим някъде, все едно ни търсят, откриха ни, сложиха ни маски с О2 и ни изведоха на безвредно място... "
Подобни демонстрации са значими с цел да може учениците умерено и съответно да реагират в случай че се наложи в действителни обстановки, каза  Бисерка Каменова  директор на учебното заведение. 
" Така ние образоваме учениците да са дисциплинирани, да знаят във връзка със обстановката по какъв начин да работят, да са спокойни, да изоставен учебното заведение, постройката, на място, където е обезопасено... "
След демонстрацията учениците разгледаха пожарната техника и се срещнаха с нейните благоприятни условия.
В постройката на пожарната работа пък е уредена музейна колекция, в която са показани копия на документи, остаряла екипировка и техника от преди повече от 90 години, описа основен контрольор Димчо Горанов:

" Това е ръчна противопожарна помпа, едностъпална. Работят хора от едното рамо на другото рамо. Постоянно се помпа вода. От едната страна засмуква. От другата страна изпръсква водата към пожара. "

Пожарникарите се изправят се пред огъня със същата неустрашимост като своите предшествениците преди 144 години:

" На човек би трябвало да му идва от вътрешната страна, с цел да бъде пожарникар, другояче нещата не се получават. "

Кристиян Методиев прави избора си да е в екипа на пожарната, когато е на 19 години:

" Най-голямото наслаждение, което може да се изпита от работата е естествено, когато спасиш човешки живот. В моята 12-годишна кариера дружно с моите сътрудници съм взел участие в спасяването на девет човешки живота и възприятието е просто неописуемо. Наистина даваме доста от себе си с цел да оказваме помощ на хората. "

На пожарникарите с изключение на с огъня се постанова да се борят и с проблемите, споделя основен контрольор Димчо Горанов. Не доближават средства за поддръжка на техниката и на постройката:

" Друг главен проблем, с който се сблъскваме, е ниската противопожарна просвета на популацията, изключително в дребните обитаеми места, където не се съблюдават никакви противопожарни правила и ограничения...проблема с водоснабдяването в дребните обитаеми места, изключването на части от уличната водопроводна мрежа, неотремонтирането на пожарните хидранти. Проблем в огромните градове пък е паркирането на персоналните коли не където където би трябвало и не както би трябвало, което също затруднява придвижването на противопожарните машини. "

Освен да избавят при бедствия и да потушават пламъци, измежду дилемите на огнеборците е също да коментират по какъв начин да се предпазим и какво да вършим  в случай на пожар. Правилата би трябвало да ги знаем от дребни, по тази причина са чести срещите в детските градини и в учебните заведения.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР