Във Великобритания двама иманяри с метални детектори, планирали незаконна продажба

...
Във Великобритания двама иманяри с метални детектори, планирали незаконна продажба
Коментари Харесай

`Двама иманяри получиха над 5 години затвор във Великобритания

Във Англия двама иманяри с железни детектори, възнамерявали противозаконна продажба против пари в брой на редки англосаксонски монети, получиха над 5 години затвор.

75-годишният Роджър Пилинг и 46-годишният Крейг Бест са били арестувани при специфична полицейска акция под прикритие. Монетите са от времето на крал Алфред Велики, управлявал в края на IX век, а съкровището евентуално е било закопано от викинги. По закон то е трябвало да бъде оповестено и предадено на короната.

Двамата мъже се признаха за отговорни след двуседмичен развой в град Дъръм и получиха по 5 години и 2 месеца затвор. Съдията Джеймс Аткин съобщи за медиите, че е убеден, че монетите са част от по-голямо недекларирано богатство, намерено в Леоминстър през 2015 година, известно още като „ Съкровището от Херефордшър “.

Утежняващо виновността събитие, довело до по-високите присъди, е обстоятелството, че те са планувани да продадат монетите в чужбина. Паричната стойност на монетите се прави оценка на 766 000 паунда, само че тяхната историческа стойност е доста по-висока, тъй като трансформират изцяло визията за Алфред Велики.

Както съобщи кураторът експерт по ранносредновековни монети в Британския музей Гарет Уилямс: „ Монетите безусловно разрешават на учените да пренапишат историята “.



Причината за това е, че на монетите е разказана историята на връзките на краля на Уесекс Алфред Велики с различен държател, за който досега се твърдеше, че е бил марионетка на викингите, само че се оказва, че двамата са били положителни другари и един до друг са се опълчили на викингите.

Интересен факт е, че двамата наказани иманяри не са считани за откриватели на монетите. Двамата откриватели на съкровището през 2015 година бяха наказани през 2019 година – единият на 10, а другият на 8 години затвор.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР