Във Великобритания - бурни реакции след решението на премиера Борис

...
Във Великобритания - бурни реакции след решението на премиера Борис
Коментари Харесай

Протести след решението на Борис Джонсън да спре временно работата на парламента

Във Англия - бурни реакции след решението на премиера Борис Джонсън да изиска прекъсване работата на Народното събрание за повече от месец тъкмо преди датата за овакантяване на Европейския съюз - 31 октомври. Според социологическо изследване, едвам 27 % от британците поддържат сходен ход. Онлайн петиция против решението на премиера, към този момент е събрала над 1 милион подписа.

Гневни стачкуващи се събраха пред постройката на Народното събрание в Лондон откакто министър председателят разгласи желанието си и получи утвърждението на кралицата, Народното събрание да спре работа съвсем незабавно след лятната си почивка и да се събере още веднъж чак две седмици преди напускането на Европейския съюз. За опозицията и протестиращите това е метод да попречи на депутатите да предотвратят излизане без договорка.
Наташа Ууд, протестираща: Без значение дали си от торите, от лейбъристите, за овакантяване или за оставане, би трябвало да си мощно обезпокоен от това. Бясна съм. Това е лишаване на права, за които хората за воювали в доста войни.
Премиерът Джонсън разгласи, че ще има премного време за диспути по Брекзит, само че опозицията назова хода му недемократичен, а водачът на лейбъристите Джереми Корбин изиска среща с кралицата. Безпрецедентно дългото прекъсване срещна рецензии и от страна консерваторите.
Филип Хамънд, някогашен министър на финансите: Това е надълбоко недемократично. Във времена на национална рецесия, Народното събрание би трябвало да може да заседава.
Други консерватори обаче опазиха решението на премиера да задейства една законна процедура. Майкъл Гоув отхвърли мненията, че това е политически ход против опозицията.
Майкъл Гоув, министър: Премиерът беше явен, че желае да употребява новата парламентарна сесия, с цел да подсигурява, че целите на народа ще бъдат изпълнени.
Според проектите на премиера Борис Джонсън, най-късно след 12 септември Уестминстър стопира работа и се събира още веднъж на 14 октомври, когато сесията ще бъде открита по традиция от кралицата с тирада, в която Елизабет Втора ще очертае законодателната стратегия на своето държавно управление. Само три дни по-късно - на 17 и 18 октомври е последният съвет на европейските водач на тематика Брекзит, на който би могло да бъде взето решение, обвързвано с напускането на британците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР