Във Великобритания броят на децата с остър хепатит с неизяснен

...
Във Великобритания броят на децата с остър хепатит с неизяснен
Коментари Харесай

Във Великобритания броят на децата с остър хепатит с неизяснен произход достигна 145

Във Англия броят на децата с изострен хепатит с неуточнен генезис е достигнал 145. Данните са на Британската организация за здравна сигурност. 
Става дума за заразявания на деца под 10 години, а най-вече са във възрастовата група от 1 до 5 години. Първият случай е бил засечен в Шотландия в края на март. На 10 от инфектираните деца е бил трасплантиран черен дроб, само че положителната вест е, че до момента няма умряло дете. Причината за появяването на тази остра форма на хетатит продължава да е тайнственост . Изследователите обаче са насочили вниманието си към семейство патогени, наричани аденовируси, които могат да предизвикват най-пъстра гама болести , в това число най-обикновена простуда.

От Световната здравна организация оповестиха, че аденовирус е бил засечен в най-малко 74 от случаите, до момента в който Covid-19 е бил открит в други 20. Хепатитът не е нормален непряк резултат при заразяване с аденовирус , при който най-честите признаци са като при простуда с гадене и повръщане, тъй че учените се пробват да открият дали някакво съпровождащо заразяване с Covid-19 или други неинфекциозни положения, като хранителни отравяния, реакция на медикаменти или на метали, не играят някаква роля.

В изказване на Агенцията за здравна сигурност се споделя, че се изследва също дали нарасналата сензитивност на организма заради понижената интензивност по време на пандемията от Covid -19 не играе роля или пък е настъпила смяна в генома на аденовируса. Точно тази понижена интензивност по време на пандемията може би води до по-късно излагане на организма на децата на аденовирусите и това да води до по-рязка реакция на имунната им система.

Учените обаче отхвърлят появили се подозрения, че имунизацията против Covid -19 може да има някаква роля , защото нито едно от децата с хетатит не е било имунизирано. Вестник „ Гардиън “ цитира лекар Мера Чанд, шеф на Агенцията по клинични и нововъзникващи инфекции да споделя следното:

„ Знаем, че това е обезпокоително време за родителите на дребни деца. Вероятността обаче вашето дете да развие хепатит е извънредно ниска. Но ние продължаваме да подсещаме на родителите да бъдат нащрек за признаците на хепатит – изключително жълтеницата, която най-лесно се вижда в бялото на очите – и да имат подготвеност да потърсят персоналните си лекари, в случай че са загрижени “.

Професор Деидре Кели, която е педидатър-хепатолог, е уверена, че новият изблик на хетатит има връзка с пандемията от Covid -19 , тъй като е открит медицински отчет от 1924 година, описващ увеличение на случаите на детски хепатит след грипната пандемия през 1918 година, известна още като Испанската болест.

Кели счита, че надалеч по-големият брой случаи, следени в Обединеното кралство спрямо Европа, евентуално се дължи на по-добрата система за докладването им . Англия разполага със профилирани центрове за лекуване на чернодробни болести, което значи по-бързо заемане с по-леките случаи.

От своя страна лекар Чанд поучава родителите да наблюдават децата да поддържат естествена хигиена, в това число постоянно миене на ръцете. Препоръчва се децата, които имат признаци като повръщане и диария, да остават по домовете си и да не се завръщат в учебните заведения или детските градини до 48 часа откакто признаците са отшумели.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР