Във века на масовата електронна комуникация, представена в момента най-вече

...
Във века на масовата електронна комуникация, представена в момента най-вече
Коментари Харесай

Не сте в безопасност в Интернет!

Във века на всеобщата електронна връзка, показана сега най-много от мобилните телефони и Интернет, огромна част от живота и активността на хората се придвижва в света на електронните технологии. Това несъмнено има своите позитивни страни, само че може да трансформира и в жестока и рискова действителност.

Кибертормозът съставлява тормоз, който се прави посредством интернет и други информационни технологии. Използват се СМС-и, позвънявания, мейли, чат известия, различен тип връзка и/или клипове. В България клиповете и известията са извънредно публикуван способ.

Проявите на онлайн тормоз са разграничи и разнородни - Изпращане на закани, провокативни, расови или етнически обиди, опити да бъде инфектиран компютъра на жертвата с вирус, заливане на имейла на жертвата със злонамерени известия, издание и разпространяване на погрешна информация за дадена персона за да се навреди на него или неговата известност, изолирайки някого в онлайн пространството и приканвайки други да го нападат или да му се подиграват, представянето за друго лице онлайн като по този метод се споделят неща, на които никой не има вяра, или които не са истина, шерване на фотоси на човек от конфузна обстановка без позволение, шерване на имейли без разрешението на създателя, многократното изпращане на неприятни, злонамерени и обидни известия на някой.

Кибертормозът е доста страшна форма на принуждение, тъй като за него няма загради и граници, той се случва на всички места и по-всяко време. Реакцията на онлайн издевателството може да е изключително сложна, защото интернет разрешава повече анонимност спрямо връзката лице в лице. Също по този начин може да бъде и доста по-натрапчив или брутално нечовечен, тъй като се реализира без насилника да участва физически.

Последствията от кибертормоза са огромни и извънредно тежки! Започва се от психическите вреди, като ниско самочувствие, отбягване на обществени контакти, меланхолия, боязън, безпокойствие. По света има десетки, даже стотици потвърдени случаи на самоубийство в резултат на кибертормоз. Тези последици нормално са задачата на самия тормоз и е извънредно значимо да се реализира противопоставяне на това събитие.

Най застрашени от насилието онлайн са децата и младежите. Изследванията сочат, че 42% от децата са измъчвани онлайн, 35% са били заплашвани с SMS-и или в обществените мрежи, 57% признават, че са получавали злонамерени или плашещи неща (снимки, известия, коментари). Но най стряскащото е че 58% от децата не са споделили за случилото се на родители, учители или други възрастни.

Ресурсен център за хора в неравностойно състояние „ Надежда за всеки ” поучава:
- Не отговаряйте на известия, които целят да ви тормозят или да ви разстроят.
- Запазете известието като доказателство за издевателството.
- Потърсете помощ за проблемите си от хора, които могат да създадат нещо по въпроса – органите на полицията и прокуратурата, притежателя на уеб страницата, за децата и младежите е наложително да уведомят родителите си и учителите.
- Не търпете човек, който ви тормози — блокирайте връзката неотложно!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР