Във варненския квартал Трошево има наличие на тигрови комари, това

...
Във варненския квартал Трошево има наличие на тигрови комари, това
Коментари Харесай

Специалисти установиха наличие на тигрови комари във варненски квартал

Във варненския квартал Трошево има съществуване на тигрови комари, това заяви шефът на Дирекция " Надзор на заразните заболявания " към Регионалната здравна ревизия доктор Янка Драганова за Moreto.net.

Преди повече от месец, гражданин на Цветния квартал в морската столица, сигнализира за съществуване на тигрови комари. Тогава здравната ревизия във Варна направи инспекция на деретата в квартала. Специалистите са изпратили уловените екземпляри на Министерството на здравеопазването и на Националния център за заразни и паразитни заболявания в гр. София, които са открили, че съществуване на тигрови комари в Цветния квартал няма, такива обаче има в кв. Трошево, посочи доктор Драганова.

Този вид комари имат присъща черно-бяла украска на тялото и крайниците. Произхождат от тропичните и субтропичните региони на Югоизточна Азия. Комарите се характеризират с висока гъвкавост и резистентност във връзка с изменящите се условия на средата. Яйцата си снасят покрай водоеми, места, където има вода - остарели гуми, саксии, чешми, басейни, фонтани и др.). Разликата с нашенските комари е, че тигровият хапе единствено денем, най-много до коляното, защото е малък и лети ниско.

Азиатският тигров комар придвижва заболявания като зика, жълта тресчица, Сейнт Луис, денга, енцефалит, виновен е и за разпространяването на паразитен кръговиден червей, причиняващ дирофилориоза при кучета и котки. Според някои експерти обаче, у нас няма сериозна заплаха за преместване на тези заболявания. Все отново е целесъобразно както при елементарните комари, по този начин и при тигровите, да се употребяват препарати срещу насекомите и да бъдат сложени мрежи на прозорците, с цел да се предотврати вмъкването им в дома.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР