Във Варна започва двудневно обучение за прокурори и съдии по

...
Във Варна започва двудневно обучение за прокурори и съдии по
Коментари Харесай

Обучение във Варна за съдии и прокурори по алтернативни наказания за непълнолетни

Във Варна стартира двудневно образование за прокурори и съдии по паралелните на обичайното правораздаване и щадящи способи за работа с младежи – правонарушители.

Обучението е ориентирано и към служители на реда, пробационни чиновници, инспектори Детска педагогическа стая, представители на локалните комисии за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните, психолози, чиновници на отделите " Закрила на детето ".

„ Прави усещане, че проблемите на равнище страна и политики се отразяват директно върху работата на експертите, ангажирани с малолетните извършители на закона “, споделя Йоана Терзиева, обобщавайки усещанията си от сходни образования, проведени неотдавна в Русе и Разград. Според нея усеща се напрежение сред другите институции, което тя си изяснява като резултат на забавената промяна. „ Подобно на децата, чието предизвикателно държание и встъпването в спор със закона са сигнал за неуспех в средата, в която порастват, по този начин и институциите на локално равнище страдат от незавършените политики “, споделя още Йоана Терзиева. Според нея е извънредно потребно, че в образованията вземат участие представители на разнообразни институции. Тя и другите две обучителки - Диляна Гитева и Петя Атанасова, са специалисти с дълготраен опит в работата с деца с отклоняващо се държание, отпадащи от учебно заведение и наказани на пробация малолетни.

През 2017 година в България 1 152 малолетни са изправени пред углавен съд, което е дълго, скъпо и травматично освен тях, само че и околните им. В Европа и света към този момент има създадени и сполучливо прилагани различни подходи за отклонение от наказателно произвеждане: медиация, групова конференция, публично потребен труд, просветителни и публични действия. Темата е нова за българското правосъдие и въпреки някои от интернационалните правила да са написани в законодателството ни, към момента използването им е много лимитирано. За предпочитане пред лишаването от независимост са различните способи, с цел да бъдат избегнати негативните последствия от наказателно съдопроизводство и престъпната регистрация на младежите – щади душeвността им, потвърдено по-случаи на рецидивизъм, както и по-евтино за обществото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР