Във Варна се намира първата улица в света, която носи

...
Във Варна се намира първата улица в света, която носи
Коментари Харесай

България първа в света има улица, кръстена на донор

Във Варна се намира първата улица в света, която носи името на донор, избавил четири човешки живота. Мястото припомня за последния, извънредно скъп подарък, който човек може да направи в земния си път.

Улицата се споделя „ Георги Николов “ и е в квартал „ Аспарухово “ на морската ни столица. Преименуването на улица с име на донор е самодейност на жители и основателите на плана " Последният подарък на индивида ", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Живот след края

Георги е млад мъж от Варна, който на 20 септември 2015 година остава вечно на 21, само че разрешава на други 4 живота да продължат, като става донор. Студент зад граница, с изострен разум и ярко бъдеще, Георги не е имал съществени здравословни проблеми и няма по какъв начин да се знае, че подла мозъчна аневризма в главата му е напът да се спука и постави завършек на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в тази ситуация на Георги не е повече от неприятен късмет. Той обаче дава късмет за живот на четирима души, което го трансформира в воин, и по този метод въодушевява новаторската концепция за кръщаване на улица на неговото име.

Донорството в България

Едва 13 са осъществените донорски обстановки у нас през 2022 година, а чакащите – близо 1000, което подрежда България на опашката в Европейския съюз по брой трансплантации. Запознати пресмятат, че в случай че се запазят актуалните темпове, ще са нужни повече от 20 години, с цел да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

Историята на Георги и на донорството в страната ни е разказана в мултимедийния план „ Последният подарък на индивида ”. За да бъде осъществен, създателите му Александър Николов и Димитър Панайотов организират над 100 срещи с лекари, пациенти и фамилии на донори допълнително от 15 обитаеми места. Снимат в 8 лечебни заведения, участват на три трансплантации и стават очевидци на една донорска обстановка. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР