Във Валенсия се проведе ежегодният фестивал Фалас“. Той се отбелязва

...
Във Валенсия се проведе ежегодният фестивал Фалас“. Той се отбелязва
Коментари Харесай

Фестивалът на факлите: Валенсия запали клади в името на Св. Йосиф

Във Валенсия се организира годишният фестивал „ Фалас “. Той се отбелязва най-много във Валенсия, само че и по-малко градове в Испания също палят клади в памет на свети Йосиф.

„ Фалас “ или фестивалът на факлите се организира всяка година от 15 до 19 март. Всяка вечер се палят клади или се изстрелват фойерверки.

Терминът „ фалас “ идва от латински и безусловно значи факли. В случая по този начин се назовават и големи фигури, направени най-често от дърво и папие маше, които се изгарят по време на фестивала.

 Фестивал на факлите, Валенсия Снимка:

„ Фалас “ е прибавен в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание през 2016 година

Петте дни на фестивала могат да се опишат най-точно с думите безспирно улично празненство. Организират се голям брой процесии – от религиозни до комедийни. В последната вечер, позната с името „ Ла Крема “ от горя, големите фигури се палят и се оставят да изгорят.

Корените на фестивала не са изцяло ясни. Смята се, че по време на Средновековието занаятчиите са изгаряли останки и отрязъци от дърво, които са събирали през зимата, на тези дати. Идеята на кладите е да се отпразнува пролетното равноденствие. С навлизането на католицизма датите се обвързват със св. Йосиф, който е настойник на дърводелците.

Традицията със запалване на клади на тези дати се корени в езическите ритуали в Европа. На доста места, в това число и у нас, пролетта се посреща със запалване на огромен огън.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР