Във футбола съдиите обикновено плащат за своите грешки. В нормалните

...
Във футбола съдиите обикновено плащат за своите грешки. В нормалните
Коментари Харесай

Галеник на БФС ли е реферът Антон Попов?

Във футбола съдиите нормално заплащат за своите неточности. В естествените страни, де. Тук, в България, обаче очевидно не е по този начин, най-малко за " точните хора " измежду реферите, на които непрекъснато им се разминава. А съдейки по броя на грешките, Антон Попов очевидно е измежду най-точните хора.

Той за следващ път се забърка в скандал в неделния мач " ЦСКА 1948 " - " Левски ", когато отсъди дузпа в интерес на домакините - за срутване на Димитър Митков от вратаря на " сините " Звонимир Микулич, а по-късно я анулира самичък, без консултация даже с асистента си, и даде жълт картон на Митков за симулация.

Това отприщи бента на недоволството на домакините. На терена играчите на " ЦСКА 1948 " недоумяваха с разнообразни изразни средства (което донесе наказване от 2 мача и санкция от 5000 лева за капитана Галин Иванов). А по-късно спонсорът на клуба Цветомир Найденов изиска доживотно изваждане на Попов от футбола със серия постове във Facebook. 

В част от тях се четеше: " Попов би трябвало да бъде разследван в допълнение също за това, че подозрително след неговото назначение коефициентът за победа на ЦСКА стартира да се качва и се обърна преимуществото при букмейкърите! Беше ми чудно за какво се качва, само че след вчерашното съдийство вече разбрах " и " Попов, защо си промени решението? И кой те прати на този мач? Как стана? Защо коефициентите потеглиха нагоре, откакто те назначиха? ".

За човек, който има точно букмейкърска компания, която определя коефициентите, сходно изявление е необичайно, но да се върнем на рефера. Оставяме настрани

 

странното държание на Попов в обстановката

 

(първо изрично отсъжда дузпа, която сетне анулира поради симулация, само че подвига и високо ръка като при засада). Дори единствено поради нормалния в такива случаи стрес, подбуден от абсурда и отзвука от него, той трябваше да бъде оставен да се възвърне и да пропусне поне един наряд. Но не - шефът на съдиите Костадин Гергинов му даде да свири мач единствено 3 дни след абсурда (1/8-финала за купата " Царско село " - " Лудогорец " ). Попов даже бе окуражителен за реакцията си на терена и проявения кураж самичък да промени решението си.

На какво да имаме вяра тогава - на очите си или на думите на Гергинов? Опитът да се неглижират грешките би минал някак, само че не и за по-паметливите, които знаят, че това надалеч не е първото излагане на Никола Попов. Нито са първите нападки против него.

Само преди две седмици президентът на " Славия " (и член на Изпълкома на БФС) Венцеслав Стефанов бе санкциониран с 5000 лева, тъй като след загубата с 0:1 от  " ЦСКА-София " сподели за Попов:  " Един скопен арбитър, който свиреше всичко за ЦСКА и нищо за " Славия "... Още когато видях назначението на Никола Попов, ми стана ясно какъв ще бъде резултатът на терена. "

Но да се върнем още по-назад и забележим къде още се " прочу " този рефер.

 

ЧАСТ ОТ ГРЕШКИТЕ НА ПОПОВ

- 25.VII.2015 година Като спомагателен асистент-рефер на аутлинията не зачита гол на " Литекс ", въпреки топката да минава над метър във вратата на " сините " при равенството 2:2 в София. Тогавашният шеф на съдиите Никола Джугански е заставен да каже:  " Голът на " Литекс " бе чист, само че не бе зачетен ". Попов е изваден от нарядите за месец.

- 13.V.2017 година " ЦСКА-София " печели с 1:0 като посетител против " Черно море ". В края на мача Попов " извади " игра с ръка на Антон Недялков от наказателното поле и вместо дузпа отсъди директен свободен удар.

- 6.IХ.2017 година - Попов не гони Натанаел ( " Лудогорец " ) за два удара без топка против Антонио Вутов ( " Левски " ), а вместо това измисля нарушаване на играча на " сините " при нулевото тъждество на " Герена ". Бразилецът пък получава единствено жълт картон. Тити Папазов се заканва да поведе въстание против Попов, в случай че не бъде изваден от ранглистата.

- 25.XI.2017 година Реферът разрешава на " Левски " да победи с 1:0 като посетител " Верея " с гол на Давид Яблонски в последната минута, въпреки че чехът игра с ръка.

- 21.VII.2018 година - На " Лудогорец " - " Етър " (1:0) Попов не отсъжда дузпа в интерес на " Етър " за очевидна игра с ръка на Якуб Швиерчок.

- 8.XII.2018 година На " Левски " - " Етър " (2:1) анулира по необясними аргументи гол с глава на Иван Петков от гостите в последната минута, изтъквайки, че нападателят е направил нарушаване в офанзива. В този мач Попов записва Станислав Костов като създател на първия гол за " Левски ", въпреки да става въпрос за автогол на Иван Скерлев.

- 16.XII.2018 година Попов не посмява да отсъди дузпа за " Дунав " при домакинската загуба с 0:2 от " Лудогорец ", макар че ясно се видя по какъв начин Козмин Моци удря с лакът в лицето Ахмед Ахмедов. 

- 23.II.2019 година Реферът си навлича гнева на " Лудогорец ", откакто в мач против " Черно море ", извоюван от варненци с 1:0, анулира гол на Якуб Швиерчок и не дава дузпа за игра с ръка на Пламен Димов. После изяснява, че видял по какъв начин Димов играе с глава вместо с ръка, а Швиерчок е фаулирал вратаря при офанзивата си.

- 31.III.2019 година В дуела " Левски " - " Ботев " (Пд) - 1:1, Попов отсъжда несъществуваща дузпа за домакините за игра с ръка на Филип Филипов, въпреки топката да се удря в рамото му.

 

И това не е цялостна извадка на позволените неточности. Има и други предходни пропуски, само че се стопираме единствено на тези, направени след обявяването му за футболен рефер №1 в България за 2016 година от Асоциацията на българските съдии. В множеството случаи след грешките си Попов е оправдаван от Съдийската комисия или леко смъмрен. А при по-сериозен гаф е спиран от дежурства за два-три кръга, след което още веднъж е оправдан.

Което не пречи да бъде включен в листата на интернационалните рефери. Последното му обезпечава някои назначения за основен съдия (основно евроквалификации до 21 година или срещи от Младежката шампионска лига), само че също по този начин сигурни и нелоши спомагателни приходи като четвърти арбитър, където има главно задачата да подвига таблото за смени и да демонстрира какъв брой минути е продължението. През 2020 година Попов е управлявал три международни мача, а в други два е бил спомагателен арбитър. През 2019 година съотношението е било четири дуела като четвърти арбитър и три като основен, и така нататък

Срещу Попов

 

не от през вчерашния ден има брожения във футболните среди,

 

че лансирането му като интернационален рефер, а и обезпечения му комфорт за вътрешното първенство въпреки грубите грешки се дължат на неговия татко. Антон Попов дълго време беше шеф на направление " Първенства и шампионати " в БФС, а от февруари 2014 година стана зам. изпълнителен шеф на футболната централа.

" При Никола Попов има доста сериозен спор на ползи. Знаем кой е татко му. Ако някой каже нещо срещу съдийството, той бива изхвърлен, както бях изхвърлен и аз от този човек ", разяснява някогашният методист на съдиите ни Детелин Баялцалиев.

Друг някогашен рефер - Петър Янински, също е сериозен: " Щом подобен негодник като Никола Попов е арбитър №1, значи нещата в действителност са отвън надзор. Крайно време е да се вземат крути ограничения и нещо да се промени. Всичко в българския футбол е шуробаджанащина. "

Прави усещане обаче, че сходни изявления идват от хора, които към този момент са отвън системата. С изключение на Венцеслав Стефанов, който обаче беше санкциониран с 5000 лева за думите си против Попов. А на другата паница на везната е самоотвержената отбрана, която оказват всички управления на Съдийската комисия за този рефер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР