Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Любослав Костов

...
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Любослав Костов
Коментари Харесай

Спор по БТВ: Изработва ли българинът 933 лева минимална заплата?

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал и Любослав Костов от КНСБ влязоха в пикантен спор за нарастването на минималната работна заплата в двойно изявление в новините на bTV. Тя следва да бъде нараснала със 153 лв. и да стане 933 лв. от идната година.

Велев акцентира, че нито една работодателска организация не поддържа нарастването.

“Кодексът на труда беше изменен предизборно и популистки и там беше записана формула, която опонира на интернационалното право. Подали сме искове в интернационалните правосъдни институции, само че до края на годината надали ще се произнесат ”, съобщи той.

Представителят на КНСБ сподели, че увеличението е стъпка в вярната посока. Костов акцентира обаче, че с нея единствено се възвръщат приходите на равнището от 2020 година, тъкмо преди пандемията. Той акцентира, че се връща покупателната спосдобност на българте, което е добре и за бизнеса.

Спорът избухна, когато Велев направи репликата:

“Тази заплата не е единствено да се получава, а и да се създава ”.

“А в този момент не се ли създава? ” , отвърна синдикалистът. Любослав Костов безусловно кипна и съобщи, че е неприемливо половин милион работещи да бъдат упреквани, че получават заплатата си незаслужено.



Той разпалено изясни, е продуктивността на труда и минималната заплата не са обвързани от дълго време и има страни в Европейски Съюз, където първата пораства, без значение че втората спада.

“Може би пък продуктивността зависи и от някои вложения, които работодателите би трябвало да създадат ” , означи представителят на КНСБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР