Васил РангеловПечатницата за пари на Бойко Борисов, както той нарича

...
Васил РангеловПечатницата за пари на Бойко Борисов, както той нарича
Коментари Харесай

ГЕРБ се провалиха и с тол системата

Васил Рангелов

" Печатницата за пари " на Бойко Борисов, както той назовава тол системата, зацикли. Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков внесе законопроект, отменящ стартирането на системата от 16 август т.г., както е записано в Закона за пътищата. В претекстовете се твърди, че с оглед обезпечаване на техническо изпитване на тол системата действителното таксуване се отсрочва до реализиране на сигурност, че електронният вид е " в цялостна подготвеност и всички проби са минали сполучливо в действителни експлоатационни условия ". Предлага се Министерският съвет да поеме отговорността за периода, когато тол системата ще бъде подготвена за употреба, като този период може да бъде продължен до 1 март на 2020 година

Този акт на ПГ на ГЕРБ за следващ път демонстрира, че Министерство на регионалното развитие и АПИ изобщо не са подготвени за въвеждане на тол системата и споменът от излагацията с въвеждането на електронната винетка от началото на тази година крепко тресе управленията на тези две институции и персонално зам.-министър Нанков. Отлагането на тол системата автоматизирано слага редица въпроси към ръководещите, които те дължат на обществото: Как по този начин план, квалифициран и изпълнен от най-реномирани европейски специалисти и компании, към този момент година не може да проработи в България? Кой ще поеме отговорност за изразходваните 216 млн. лева бюджетни средства за внедряването на системата? Какво ще вършат към 500 назначени чиновници в Националното тол ръководство при неработеща в действителни условия система? Какво е това " техническото изпитване " на системата да е повече от 6 месеца? Подобни дълги периоди нормално се практикуват при пуск на АЕЦ или на нови метролинии. Да сте чували за 72-часови проби? А изпълнителят КАПШ няма ли да желае обезщетения за изпуснати изгоди? И още доста други въпроси. Явно разбирачът от " печатницата за пари " би трябвало персонално да дава отговор на тези въпроси!

И още нещо. До въвеждането на тол системата всички превозвачи на коли над 3,5 тона ще продължат да употребяват електронни винетки с произлизащите от това неудобства за някои, които са се престарали и са създали разноски за тол-а.

В законопроекта има и един миг, който би трябвало деликатно да се изследва и проучва. Разширява се правната база за действието на така наречен ДДД - Доставчици на декларирани данни. Те стават единствените медиатори сред превозвачите и АПИ (Националното тол управление) при действие на тол системата. Нещо като " Техем " при " Топлофикация ". Това са частни компании, взимащи по 7% комисиона от тол таксите. Честито на печелившите ДДД! Проблемът ни връща към есенната сесия на Народното събрание предходната година, когато ПГ на Българска социалистическа партия настойчиво настояваше Националното тол ръководство да бъде държавно дружество по Търговския закон и то да поеме всички функционалности за ръководство на тол системата, в това число посредническата. Но има време - за шест месеца предлагането на специалистите от Световната банка за това дружество като най-хубав вид за нейното действие може да бъде още веднъж на дневен ред пред Народното събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР