(Васил Левски създава таен революционен комитет“, 1973, художник Иван ТАБАКОВ)

...
(Васил Левски създава таен революционен комитет“, 1973, художник Иван ТАБАКОВ)
Коментари Харесай

Пророкувам предателство. Ако отричате, аз ще ви покажа предателя ♥ Васил ЛЕВСКИ

(„ Васил Левски основава скришен революционен комитет “, 1973, художник Иван ТАБАКОВ)

Последното писмо на Васил Левски 
(12 декември 1872 година, до комитета в Ловеч)

Братя,

Писмото Ви от 7.Х.1872 година е: да не дохождам скоро в града ви, тъй като можело да стане [опасно]!... А мнението на ръководителя ви във вашето [същото] писмо е да дойда, та да забележим какво би трябвало да се прави, тъй като, съгласно както ви виждал, от вашите кожи цървули не ставали. И всичко това произлиза от страха ви. По думите на ръководителя ви насочих се да дойда в града ви и се срещна един път за всеки път с някой и различен, тъй като и времето е към този момент прекомерно късо, та не можем да прехождаме повече пъти.

Току да потегли за града ви, получих писмо, в което ми се оповестява, че са били подхвърляни в една къща писма с моя автограф: Ас. Дер. Кърджала. В тези писма [се] казвало: „ Донесете ми бележника на еди-коя си барака и там го оставете, а всичко друго каквото има, да го изгорите! “ Словата в писмото са ойдурдисвани [наподобявани] да наподобяват на моите. Писмено да ми дадете [обяснение] за тия писма, които са писани от вас. Пророкувам каква е била задачата ви. [Съобщете ми] по вишегласие ли сте го създали или единствено някой и кой е? Ако отричате това и всеки от вас каже: „ Не знам “, то аз знам и ще ви го покажа да го видите кой е. За задачата на тия подхвърлени писма оставам да приказвам, откакто видя ще ли изповяда самичък оня, който ги е мушкал из внезапната на портата, и като какво си е мислил с това, па тогава [ще приказвам аз].

Поради тия писма опасявам се да дойда в града ви. В тях пояснявам: изменничество същинско и изменничество, без да ще, от боязън. Но вижте какво ще ви виждам един път за всеки път и един път и 100 пъти излизам от длъжността си. [Да ви кажа] за какво желаех да дойда: колкото писма, пари, вестници и всичко, каквото има оставено у вас и у ръководителя [ви] секрети работи да се пренесат у Николча [Сирков], че или аз ще мина да ги взема, или различен ще проводя да ги отнесе, дето събираме към този момент всичките работи [ЦК в Букурещ], тъй като времето заповядва.

У ръководителя има пари, пренесени от други комитети. По-преди ги желаех, а той ми писа, че ги използвал за ден-два в своя работа. Той не е ли чел устава? На комитетска пара минутата се не знае, кога[то] ще се изиска! Сега, както споделих: пари, писма, и прочие да се занесат у Николчови и всичко от през днешния ден нататък кой каквото има с мене у Николча да [го] оставя. Оттам ще и [да] получава. Занапред не би трябвало да го питате отде приема и закъде изпраща. Мои неща, в случай че дойдат до вас отнейде, няма да разпечатвате. Писма и прочие недейте бави, а ги предавайте в това време нему.

Какво да ви върша, като сами се показахте неспособни спрямо другите, които през вчерашния ден са почнали. Днешната преживелица ви се е предсказвала 100 пъти, че може да стане. Срещу това вие изповядвахте, че ще постоянствувате. Де ви е постоянството? Затова сами не сте ли вие повода да страдат и други хора? [Аз] Ви споделях пред Д. Общи, пред очите му, че той не е за [на] своя глава да се отрежда на работа. Не стигнаха ли ви толкоз думи, които изговорих пред него, с цел да си съставите [мнение] и за по-нататък?

Колкото време е ходил по-напред с мене, не чувахте ли от устата му, като се оплакваше пред вас, че дето да сме отишли, него съм оставял на хана, пък аз самичък съм правил, а него не съм представял пред другите членове да се запознае с тях! Под тия ясни думи барим не разбрахте ли, че аз единствено на рекомендацията му, отдето се праща до мене, не се поверявам на него, както и на Ангел [Кънчев], до момента в който самичък аз не ги опитам, както знам. Но ще кажете: като ходихте и тримата два месеца дружно, не позна ли ги? Тук ми трябват доста думи, с цел да ви потвърдя, че да се опознае човек в националната работа до каква степен е патриот и непрекъснат във всяко нещо, постоянно би трябвало време, с цел да се опознае човек, па и прекомерно дълго време. Затова едни нации, които бързат в това нещо, печелят го за по-много години, в сравнение с ония, които пипат бавно.

Вие ми казахте: „ За тая работа би трябвало да се разпратят хора на всяка страна и да се прави по-бърже. “ А аз ви споделих, че би трябвало, само че няма такива хора, а вие ми посочихте А.К. и Д. Об. На А.K. му споделих като на академик човек, че тая работа да я научи човек като него и да я прави безпогрешно, то трябват му не по-малко [от] четири години, като се скита насам-натам и се среща с разнообразни хора, отзиви и прочие и прочие А той взе тия думи, сякаш отнемам привилегии за себе си. Вие чухте, като му споделях по какъв начин би трябвало да се постъпи и в Русчук [Русе]. Видяхте, като не [по]слуша, и какво стана. Също и Д. Общи ме вземаше за привилегист, като споделяше и вам [това], без да разбере, че националната работа не върви по различен път с изключение на по оня, който демонстрирам. Да се отреди Д. Общи за Орханийско и да му се даде пълномощие, решихте вие всички, като най-вече настояваше Анастас [Хинов] от Плевен, Ваньо [Ив. Драсов] и Пъшков [Димитър], и не след дълго четяхте срещу него писма от ония места. Сам Пъшков и други от ония страни какъв брой го атакуваха устно и предвиждаха, че скоро работата по тия места ще пропадне заради лудите му дейности. Следствие тия писма и думи писах му да пристигна да забележим това, което се споделя за него, така ли е. Той не пристигна. Писах му и преднамерено пратих Д. Пощата [Пеев] отново да му каже да пристигна и да донесе сметката от работата си отде какво е вземал и давал, отново не пристигна. Най-после отидох сам, тъй като и писма получих от някои локални комитети, в които ми пишеха за работи, напълно иначе показани от Д. Общи. Повиках го с мене да пристигна [и] дружно да обиколим местата, [от]където го атакуват. Той сподели, че ще пристигна, и на утрешния ден към този момент го не видях до момента. Там в пандиза му останаха и сметки, и разправии за всичко до момента. Все тогава, като го не видях на другия ден, та да му кажа да не атакува към този момент и пощата, до момента в който наредим работата си и забележим с какви хора би трябвало да се нападне. Това споделих на Стоян Пандурина да го каже на Д. Общи, само че както за всичко, [така] и за това не [ме по]слуша.

Ето че вие сте си причина да треперите от боязън и към този момент и на мен не давате да дойда в града ви и да подвигна всичко, каквото има до момента там, защото Д. Общи познава всички ви. Понеже сте в съмнение, би трябвало да приберете всичко и да го предадете, както ви отбелязвам нагоре.

Пък вие отсега нататък смелост! Запрените запрени, а другите би трябвало да мислят, че [са] полагали клетва. Който не извършва клетвата, която е дал пред евангелието, т.е. във вярата си и достойнството си, той е най-низкият и гнуснав човек на света! По-добре е 100 години страдания почтени, нежели [човек] да потъпче достойнството си и вярата си. Утре е ден и ще се каже на подобен: „ Не си почтен, не си българин, лъжеш и в евангелието. “ Нали сте се заклели, че ще изпълнявате устава? Като са паднали тия братя в пандиза, [а] може би [да] ги пратят и на изгнание, помагате ли им, както предписва уставът? Всеки е задължен да оказва помощ на другаря си, когато изпадне в неволя.

Аз можех да ги отърва, още щом се научих, само че би се развалила огромната работа, която е към този момент пристигнала да се види на видело. Освен това заяви се, че ще ги пуснат всички с изключение на обирачите на пощата. Затова [сметнах], че ще бъде по-добре да възпра работата. Па в случай че те остават в пандиза, скоро дружно с революцията ще си ги вземем невредими.

Чуйте в този момент долните ми думи, па прощавайте за всеки път, тъй като ви приказвах, приказвах, а вие сте си все вие. Отсега в скоро време нека станете други. Хайде ще забележим.

Според устава работата е: до момента в който не забележим, че можем самички да си изтъчем платното, няма да се дава глас за въстание. А в този момент излиза друго. Според външното събитие работите ни [не трябва] да се протакат, тъй като [могат] да се случат и други работи, сходни на орханийските, в които кой знае [дали] няма да попаднат ония хора, на които сме се надявали да поведат работата. [Ето защо] взема решение се едно прекомерно скорошно въстание. Писали сме на всичките локални к-тети да дават кой колкото към този момент има пари и колкото може да вдигне с рента и най-вече до два месеца с тия пари, колкото се подготвят, ще поръчаме оръжие. После и да внесе някой, няма [да има] оръжие. Защото в едно късо време се туряме пък в друга работа и сме подготвени да се прогласи въстанието. Ако можем с огромна тъга да отложим това време за някой месец повече, работата ще бъде още по-добра. Годината няма да трансферира. Още преди три недели, при започване на зимата, ненадейно времето ми заповядваше да дам глас за въстание, само че така внезапно, още в нищо и никакво неприготвени, отложих го за някой месец и различен, до момента в който се съберем всичките членове на Ц. комитет и дадем по-добър ред на това въстание.

* Левски до комитета в Ловеч, последно писмо, 12.XII.1872 година
Източник:
Картина: „ Васил Левски основава скришен революционен комитет “, 1973, художник Иван ТАБАКОВ,

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР