Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов

...
Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов
Коментари Харесай

Обесен е Васил Левски

Васил Левски е псевдонимът, с който е прочут Васил Иванов Кунчев, български бунтовник, идеолог и уредник на българската национална гражданска война, народен воин. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата поради организирането и създаването на тактиката за освобождение на България от османско робство. Той пътува по страната и основава секрети районни комитети, които да приготвят националния протест. Неговата фантазия е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, без значение от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват уредниците на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възобновяване на страната България на европейската карта.
Други известни негови прозвища са „ Дяконът “ и „ Джингиби “ (Неуловимият). През 2007 година посредством национално телевизионно допитване на Българска национална телевизия е определен за номер едно в листата на най-великите българи за всички времена.
Ранни години
Васил е роден на 18 юли (6 юли остарял стил) 1837 година в Карлово в фамилията на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка. Учи във взаимно учебно заведение в гр. Карлово и в класното в Стара Загора. През 1851 година татко му умира и тримата братя остават да се грижат за фамилията. Васил е на 14 и стартира да учи абаджилък.
От 1855 година е послушник при вуйчо си Василий, таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. Учи две години в класно учебно заведение в Стара Загора и изкарва едногодишен курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “, учредено от Найден Геров през 1850 година. На 7 декември 1858 година приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „ Св. Спас “ под мантията на йеромонах Кирил, а през идната 1859 година пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон в църквата " Света Богородица " гр. Карлово.
Някои създатели свързват Левски с масонството, като позволяват, че той бива отдаден като масон през 1861 година Това изказване е изрично отречено от някои университетски създатели, въпреки те да не отхвърлят опцията Левски да е бил осведомен с масонските хрумвания. Той владее чудесно няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват потребни в революционната му активност.
Революционна активност в Сърбия и Румъния
На 3 март 1862 година отпътува за Сърбия и взема присъединяване в Първата българска легия на Раковски в Белград. Запознава се от близко с бунтовните среди на българската емиграция. Заради своята сръчност и смелост по време на сраженията с турците за белградската цитадела Васил получава името Левски (според легендата е направил „ лъвски “ скок по време на военни извършения в Сърбия). На този стадий изпитва мощно въздействие на Раковски и възприема концепцията за образуване на чети, посредством които да се вдигне народът на въстание. След разтурянето на легията се причислява към четата на дядо Ильо челник. През 1863 година отпътува за Румъния и след къс престой се завръща в България. През пролетта на 1864 година, точно на Великден в Сопот, Левски в наличието на най-близките си другари самичък отрязва дългите си отшелнически коси. От този миг той става мирски дякон (служител, помощник) на свободата Васил Левски. Архимандрит Василий се пробва да възбуди църковно разследване против племенника си, а Пловдивският митрополит заплашва самия Василий с наказване, в случай че упорства в настояването си. От април 1864 до 1866 година Левски е преподавател в село Войнягово, Карловско, по-късно от март до октомври 1866 година в добруджанското Еникьой, а от края на годината до март 1867 година в прилежащото Конгаз. По-близо до границата, той се надява да се свърже с Раковски и да се запознае с неговите по-нататъшни проекти. Като преподавател Левски развива революционна агитация измежду народа и провежда патриотични дружини за бъдещото въстание. През 1866 година на румънска земя се движи в средите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. През ноември 1866 година се среща с Раковски.
През 1867 година по предложение на Раковски е избран за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се приготвя за прекачване в България. Заедно с четата изживява всички компликации и разочарования по време на похода в Балкана през 1867 година После дружно с четата минава в Сърбия и постъпва във Втората българска легия (1867-1868). След разтурянето ѝ той се разболява и остава 2 месеца в с. Зайчар. През това време премисля изминатия път. Съмненията му в целесъобразността на четническата тактичност се трансформират в разбиране, че би трябвало да се търси нов път за реализиране на крайната цел. За пръв път показва мнение, че би трябвало предварителна подготовка на народа за присъединяване в освободителното дело. В писмо до Панайот Хитов загатва за своите заключения и планове, като му оповестява, че е решил да извърши нещо огромно в интерес на отечеството, „ в което в случай че печеля, спечелвам за цялостен народ, в случай че изгубя, изгубвам единствено мене си “. В него се ускорява недоверието по отношение на Сърбия и убеждението, че българите би трябвало да разчитат на първо място на себе си, а не на външни сили. Гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа дефинитивно го убеждава, че предварителната подготовка е належащо изискване за успеха на българската гражданска война. През август 1868 година, Левски отива в Букурещ, където се свързва с Иван Касабов и дейците на „ Българското общество “. Към това време се отнася запознаването му с Христо Ботев и техният взаимен живот в една изоставена вятърна мелница край Букурещ.
Организиране на революционни комитети
Със средствата, предоставени от „ Българското общество “ и читалище „ Братска обич “, организация на „ младите “, Левски отпътува за Цариград с параход на 11 декември 1868 година, с цел да предприеме оттова първата си обиколка из българските земи. Тя е с информационна цел. При осъществяването ѝ, Левски се среща с изискванията и опциите за революционна активност в българските земи. В началото на януари 1869 година напуща турската столица и се насочва към Тракия и Северна България. Преминава през Пловдив, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. Навсякъде беседва със свои доверени хора и познати, с цел да ги завоюва за делото. Обнадежден, че в кратковременен период може да бъде оповестено въстание, Левски завършва своята обиколка и на 24 февруари се завръща в Румъния.
След двумесечен престой в Румъния на 1 май 1869 година Апостола стартира втората си обиколка в българските земи с първоначален пункт Никопол. Сега той е екипиран с революционна разгласа и пълномощие, получени от Иван Касабов. И двата документа, които удостоверяват, че Левски не е инцидентен човек, а показва мнението на българската политическа организация в Румъния, са подпечатани с щемпел на Привременното държавно управление на Балкана. По време на тази обиколка Левски слага началото на построяването на вътрешната революционна организация (ВРО). Първият комитет е учреден в Плевен с рекомендациите и помощта на Данаил Попов. После продължава построяването на локални (частни) революционни комитети и в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот, Чирпан и други Втората обиколка на Левски го убеждава, че въстанието не може да бъде вдигнато толкоз скоро, както мисли няколко месеца преди този момент. Той съзира нуждата от по-голяма подготовка на народа, реализирана от революционни комитети, свързани организационно между тях.
След завръщането си в румънската столица на 26 август 1869 година Левски се включва интензивно в живота на младата българска емиграция. В края на 1869 година дружно с Любен Каравелов взе участие в основаването на Българския революционен централен комитет. Той се стреми да убеди емиграцията, че центърът на подготовката на идното въстание би трябвало да се придвижи във вътрешността, че българите би трябвало да разчитат на своите лични сили, а не на външна помощ, че би трябвало да се скъса уверено с недомислените комбинации с балканските страни. Емигрантските дейци осъзнават нуждата от образуване на народа, само че никой няма проект кой и по какъв начин да го направи. Те мъчно се разделят и с обичайните си схващания за непозната помощ и за управление на революционното придвижване отвън страната. Разочарован от емиграцията, през май 1870 година Левски се завръща в България и се заема с доизграждането на комитетска мрежа. До края на 1871 година съумява да сътвори гъста мрежа от революционни комитети, обединени в цялостна ВРО. За столица на ВРО е разгласен Ловеч, а комитетът в този град е разгласен за БРЦК. В непокътнатата документи и в печата на организацията той е именуван още Привременно държавно управление на България. Създаването на Централен комитет в България извънредно значима стъпка в укрепването на вътрешната комитетска организация. С това Левски обезпечава организационно работата си по подготовката на въстанието в страната. Ловешкият комитет го подкрепя в поддържането на връзките с емиграцията. Левски преглежда Централен комитет в България като висшо управление на революционното придвижване с общонационални функционалности. Селските и градските частни комитети в революционната организация сплотяват в себе си представители на всички обществени групи в българското общество. Левски единствен от „ четеримата огромни “ на българската гражданска война доближава до прозрението, че в подготовката би трябвало да бъдат привлечени и чорбаджиите. Техните средства са изключително нужни за материалната осигуреност на идното въстание. Той планува приемане на тези средства по непринуден метод, само че за тези, които отхвърлят да поддържат националното дело, той вкарва революционен гнет.
Към края на 1871 година построената ВРО е единствената действителна мощ, способна да сложи на дневен ред българския народен въпрос. Комитетите стартират дейна работа за привличане на последователи, за събиране на средства и закупуване на оръжие. Когато работата нараства, БРЦК изпраща двама помощници на Левски през втората половина на 1871 година — Димитър Общи и Ангел Кънчев. Същата година създава стратегия и проектоустав на БРЦК. Инициатор и участник е на първото общо заседание на БРЦК в Букурещ (29 април — 4 май 1872 г.). В края на юни 1872 година напуща Букурещ и като прокурист на БРЦК пред комитетите в България стартира преустрояване на Вътрешната революционна организация. Създава окръжни комитети.
Залавяне и гибел
На 22 септември 1872 година Димитър Общи провежда грабеж на турската поща в Арабаконак. Левски е срещу, само че е подсилен само от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава разпореждане от БРЦК и Каравелов за повдигане на въстание, само че отхвърля да го извърши и взема решение да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се трансферира в Румъния. Той знае за неуспеха при обира в Арабаконак, само че не знае, че турската полиция разполага с негова снимка и с тъкмо изложение на особените му белези, както и с информация, къде вероятно може да бъде открит. Васил Левски не е предаден от един човек, а е жертва на дълга верига от полицейски разкрития. На 27 декември 1872 година бива хванат от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му архивът, е останал неусетен от хайката. Същият списък с комитетски бумаги е непокътнат и по-късно предаден на Захари Стоянов. Липсващите парични средства са открити през 1972 година в темелите на къщата на Марин Поплуканов. Предполага се, че повода за неговото залавяне е изменничество от съидейник. Спори се за името на предателя — Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров разгласява просторен труд, в който показва доказателства, че точно поп Кръстю става клеветник на турските управляващи и дава сведения за местоположението на Левски. Според други изследвания изменничество по отношение на Левски не е имало. До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, с цел да бъде разпознат. Чак там излиза наяве кой е той. При Къкрина отиват едвам няколко заптиета, а при положение, че са знаели кого залавят, сходна малобройност не би била разумна. Също по този начин се потвърди, че поп Кръстю не е имал точна информация за проектите на Левски. Левски, който е охраняван единствено от 20 заптии по време на пътя си от Търново до София, се е надявал на вятъра до последно, че ще бъде освободен от съидейници.
Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола построява отбраната си на основите на правата на християните съгласно Хатихумаюна, с цел да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от активността на Димитър Общи, с цел да избегне престъпни обвинявания. Очаквало се Великото везирство да освободи всички с изключение на обирачите на пощата, тъй като политически развой не е в полза на Турция и вреди на престижа ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се санкционират строго единствено ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е доказана на 21 януари 1873 година Процесът приключва, а комисията е иззела функционалностите на съд, което е неприемливо по законите на самата империя. 60 подсъдими са наказани на затвор и изгнание и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са доказани от султана по целенасоченост. За да не се навреди на турската дипломация, не са осъществявани по-мащабни следствия и гонения.
На 18 февруари (6 февруари по остарял стил) 1873 година присъдата е изпълнена в покрайнините на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е повдигнат негов монумент.
Източник: Уикипедия


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Хроники  Косово афишира самостоятелност от Сърбия Косово афишира самостоятелност от Сърбия  Протоколът от Киото влиза в действие Протоколът от Киото влиза в действие  Започват публични договаряния за присъединение на България към Европейски Съюз Започват публични договаряния за присъединение на България към Европейски Съюз  Атентатът в Градското <a href=казино " /> Атентатът в Градското казино  Съветският параход Челюскин потъва в Северния ледовит океан Съветският параход Челюскин потъва в Северния ледовит океан Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Дете подлуди пасажерите на 8-часов полет...
Дете сложи невъобразим, само че сигурно извънредно противен връх – то крещяло, пищяло и бесняло без спиране по време на трансат...
Пробивите в киберсигурността през 2016 год... Свети великомъченик Теодор Тирон Макрон ще вкарва военна тегоба във Фра... Страховито земетресение в Мексико по знамение... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Нелеп случай приключи мача Димитров -...
Зрелищната борба сред Григор Димитров и ДАвид Гофен завърши по извънредно злощастен метод. Световният №4 се класира за финала на шампионат...
Дневен хороскоп за 18 февруари Седмична прогноза за времето за 19-25 февр... 225 хиляди деца в България са със затлъстява... Прогноза за времето - 17 февруари (събота) НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Луков марш провокира угриженост от пос...
Посолството на Съединени американски щати в България е натъжено и загрижено от проявата на назадничавост, намерила израз в провеждането на Луков марш. Това с...
Лавров: Изявленията за съветска опасност са ир... Нено Димов: Само устно е декларирано предпочитание... Протест против " Луков марш " Зигмар Габриел: Европейски Съюз може да стартира анулация...  www.expert.bg  3 метода да привлечете шанса в живота си 3 метода да привлечете шанса в живота...  Мей: Не се ли договорим бързо, Brexit ще подкопае европейската сигурност Мей: Не се ли договорим бързо, Brexit ще...  Всяка касова записка ще бъде регистрирана в Национална агенция за приходите Всяка касова записка ще бъде регистрирана в...  Пътят Слънчев бряг - Бургас подготвен до лятото, в случай че не вали доста Пътят Слънчев бряг - Бургас подготвен до лят...  www.iwoman.bg  2 зодии ще се ВЛЮБЯТ в хороскопа за 17 февруари 2 зодии ще се ВЛЮБЯТ в хороскопа за 17 ф...  Фики Стораро стана татко (снимка) Фики Стораро стана татко (снимка)  Lavazza откри първия си обучителен център в България Lavazza откри първия си обучителен центъ...  Да дадеш най-хубаво на детето си е операция Да дадеш най-хубаво на детето си е манипу...  http://www.sportlive.bg  Мечтаният конфликт е реалност: Григор против Федерер на финала в Ротердам Мечтаният конфликт е реалност: Григор против Ф...  Григор: Много ме натъжи това, че не участвах на шампионата у дома Григор: Много ме натъжи това, че не учас...  Юнайтед не се затрудни изключително против Хъдърсфийлд и е на 1/4-финал за ФА Къп Юнайтед не се затрудни изключително против Хъд...  Две от новите попълнения на Левски не попаднаха в групата за Ботев Пд Две от новите попълнения на Левски не по...
Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Обесен е Васил Левски... 20 0 Мечтан край в Ротердам: Федерер против Димитров, вижте по кое време...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР