Васил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но

...
Васил Левски е не само лидер на националноосвободителното движение, но
Коментари Харесай

Васил Левски - един голям обединител, както в миналото, така и днес


Васил Левски е освен водач на националноосвободителното придвижване, само че и един огромен обединител, както тогава, по този начин и в този момент. Защото в наши дни може би Васил Левски е личността, която е призната от всички и ни сплотява.

Това сподели пред БГНЕС Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „ Васил Левски ” - Карлово.

Младият мъж, който от дребен обича историята, в действителност работи и учи това, което обича. А за един историк да работи в музей на персона, трансформирала се в кумир за българите - музей, който е измежду най-посещаваните в страната, е повече от най-хубавата реализация. Той е склонен с изказванието, че историята би трябвало да се учи, с цел да не се повтаря и добавя, че в действителност това е една от задачите на историческата просвета – да дава образци на хората какво би трябвало да вършат и какво да не вършат.

Като екскурзовод в музея Виктор Комбов видя все по-засилен интерес от страна на младежите към Левски. „ Дори самата статистика го удостоверява. Ние, в музея, си водим статистика освен какъв брой са посетителите годишно, само че също и от какви възрастови групи са те. Забелязваме, че от ден на ден в музея идват млади фамилии с децата си или студенти, които не са проведени в групи, а са самостоятелни гости. Това в действителност доста ни радва, тъй като в последните няколко години музеят съвсем постоянно е цялостен с гости. Хората просто се интересуват от Васил Левски от българската история ”, сподели младият историк.

Този интерес в последните години, той си изяснява и с неналичието на образци за горделивост в сегашното. „ Нямаме кой знае какви достижения сега и по тази причина, може би се обръщат към предишното, с цел да се търсят мотиви за горделивост, да се гордеят, че са българи. Според мен това е може би една от аргументите, не единствена ”, споделя той.

Първото, което екскурзоводът сподели на хората, които идват в музея е: „ Васил Левски е герой за свободата на България “. Това, което не би трябвало да се изпуска в описа за този популярен българин обаче е, че Апостолът макар компликациите, които са му се изпречвали на пътя, до момента в който е работел по революционното придвижване, в никакъв случай не се е отказвал и постоянно се е стремял да сплотява българите, с цел да реализиран задачите си. „ Той е освен водач на националноосвободителното придвижване, само че един огромен обединител, както тогава, по този начин и в този момент. Защото в наши дни, може би Васил Левски е личността, която е призната от всички и той ни сплотява. И леви, и десни го харесват. И това е доста е хубаво - това, че си имаме подобен народен воин ”, сподели историкът.
 Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „ Васил Левски ” - Карлово. Виктор Комбов, екскурзовод в Национален музей „ Васил Левски ” - Карлово. / БГНЕС
„ Народе???? ” на Левски, съгласно Виктор Комбов сигурно е настоящо и през днешния ден. „ Няма по какъв начин да си сложим розовите очила и да споделяме, че всичко в страната ни е наред. Просто се случва по този начин, че територията ни обезлюдява, някои от младите и можещите за жалост напущат Родината си и отиват да работят в непознати страни, и по този метод страната ни губи своя интелектуален капацитет. Това, съгласно мен, няма да докара до положителни резултати ”, счита той.

Много от ръководещите през днешния ден имат портрет на Левски в кабинетите си. Питаме младия историк какво властимащите не би трябвало в никакъв случай да не не помнят от Апостола. Тук той дава образец с бележника на Левски. „ Записвал си е всичко в своя персонален бележник, прецизно по какъв начин е харчил парите за революционната организация, за пазаруването на оръжия за бъдещето въстание, с цел да може след това да води доклад за останалите комитетски дейци и те да се уверят, че той не е харчил пари за своя лична полза ”, напомни историкът. Убеден е, че точно отчетност не би трябвало да се не помни от ръководещите и през днешния ден. „ Те също би трябвало да се регистрират пред народа за това къде отиват парите от налозите и безусловно всичко, което те правят. И като Левски да се стремят непременно да реализират това, което са дали обещание, а не да се отмятат от своите обещания както се случва постоянно за жал в нашата страна ”, счита младият мъж. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР