Васил ДановДа. Все още.Дължим му прочит.Дължим му честен прочит.Дължат му

...
Васил ДановДа. Все още.Дължим му прочит.Дължим му честен прочит.Дължат му
Коментари Харесай

Дължим ли нещо на Дякона?

Васил Данов

Да. Все още.
Дължим му прочит.
Дължим му почтен прочит.
Дължат му схващане тези получовечета с интелектуално ниво на областен секретар на Българска комунистическа партия, самонарекли се политици и нацвъкали портрета му над бюрата си.
Дължим му ежедневна сличаване на намерения и на действия с духовния свят и саможертвата му, неподлежаща на обезценка.
Дължим му лични и изстрадани прозрения за несъвършената, греховна природа на българина.
Дължим му безкористен самосъд за еснафската бъзливост, за ориенталската си леност, за мързела и готованството, за овчедушието и покорството, 

за измените и комфортните заблуди,

 че някой различен ще свърши делото, което е по силите единствено на голямото болшинство от популацията.
Дължим му образеца за чисто националния човек, за който службата на Отечеството е най-светлата орис, с която би могла да го подари Съдбата.
Дължим му безкористно обричане на националната идея, спестовно отношение към националните грошове, тихата и изпепеляваща ненавист против близки и по-далечни поробители и против българските им подизпълнители.
Дължим му готовността да се жертваме за свободата и на други нации, както и безапелационното отменяне на суетността, обвързвана с почести, постове и власт.
Строгата мярка към всекиго и всевиждащият взор на Апостола го трансформират в 

неутрален съдник на индивиди и нации

 В ера, когато се вихрят народен нарцисизъм, скоротечно избуял национализъм и безразличие към ориста на другите, лидерът на българската национална гражданска война се издига високо над гребена на политическите и духовните тежнения на времето си, с цел да мери растеж с дейци и хрумвания от последващи епохи.
Далеч преди да е възкръснала страна и да е покълнало гражданско общество у нас Дякона вижда България като „ демократска република ”, с конституция и пълноправие за „ българи, турци, евреи и прочие ”, със „ Свобода и всекиму своето ”.

Разпопеният Дякон, на пръв взор не изключително грамотен, образовал се единствено по църковни книги, доближава удивителни дълбини на логиката, на политическия и на философския синтез, на историческите прозрения за бъдещето на Отечеството, на Балканите и на Европа.
Идеята му за диалектическата връзка сред Човек и Време („ Времето е в нас и ние сме във времето... ”) е почтена за цели томове научни проучвания. Над нея биха се потили легион кабинетни философи, чоплейки единствено черупката на големия й плод.
Мимоходом, в къси писма и задъхани бележки, до момента в който се крие от потери или се готви да приобщи към святото и кърваво Дело нови български души, Левски нахвърля стратегии и хрумвания, стъписващи с размаха, с математическата акуратност и с хубостта на поетичния си изказ.
Предателства бележат с черно клеймо съвестта на нацията ни. Историците потвърдиха, че освен поп на име Кръстьо е издайникът. Тежкото е, че предателят и предателите на Левски и на още стотици като него са

 все българи

Някои учени и писатели настояват, че измяната е типична българска линия. Шегаджии подмятат, че било народен спорт.
Не е правилно. Историята на всички нации е цялостна с изменничества, които те грижливо помнят, само че не изваждат на показ.
Заради Делото и Словото, поради измените и бесилото, поради духовната сила, с която инжектира в гените на нацията небесният му магнетизъм, изискуем на Дякона-Апостол смирение, реверанс и незабрава.

Всеки народ е безконечен дебитор на великите сенки, които съзиждат историята му. Щото тя, историята, надалеч не е единствено дати и събития, подредени в последователен ред.  
Историята е живата, пареща връзка сред поколенията, посредством която люде, живяли надалеч преди нас, желаят да ни кажат нещо. Да ни предадат най-ценното Знание, което са извлекли с цената на болежка, премеждия, унижения, неточности и заблуди.
Тези хора хортуват с нас посредством най-чистите представители на своята ера.
Както боговете поучават простосмъртните, като им изпращат светци и апостоли.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР