Вашият навик за следобедна дрямка може да навреди на здравето

...
Вашият навик за следобедна дрямка може да навреди на здравето
Коментари Харесай

Честата дрямка е свързана с високо кръвно налягане и риск от инсулт

Вашият табиет за следобедна сънливост може да навреди на здравето на сърцето ви. Проучване демонстрира по какъв начин постоянната сънливост може да ви изложи на по-висок риск от високо кръвно налягане и инсулт.
Хората, които постоянно подремват имат 12% по-голяма възможност да развият високо кръвно налягане и 24% по-висока възможност да получат инсулт. За разлика от хората, които не го вършат.
Само по себе си подремването не е нездравословно. Обаче доста хора го практикуват заради неприятен сън през нощта. Следобедната сънливост може да наподобява безобидна, само че постоянният график за сънливост може да вреди на здравето на сърцето Ви.

Изследване на дрямката и връзката с високото кръвно

Това е първото изследване, което употребява два типа разбори. Единият тип са наблюдателни разбори, а другия менделска рандомизация. Тя съставлява валидиране на генетичен риск. Това разрешава да се изследва дали честата сънливост е обвързвана с високо кръвно налягане и исхемичен инсулт.

Участници в проучването

Изследователите са разгледали 358 451 участници без хипертония или инсулт. Целта е да се проучва връзката сред дрямката и признаците за инсулт или високо кръвно налягане. Участниците бяха разграничени на групи въз основа на честотата на сънливост, посочена от тях: „ никога/рядко “, „ от време на време “ или „ нормално “. Установено е, че участниците на възраст под 60 години, които нормално подремват, имат 20% по-висок риск от развиване на високо кръвно налягане спрямо хората на същата възраст, които в никакъв случай не подремват. След 60-годишна възраст нормалното поспиване се свързва с 10% по-висок риск от високо кръвно налягане спрямо тези, които оповестяват, че в никакъв случай не са дремвали. По-висок % от нормалните подремващи са мъже, с по-ниски равнища на приходи и оповестяват за пушене на цигари, всекидневно пиянство, бодърствуване и хъркане спрямо тези, които в никакъв случай не подремват.
Около три четвърти от участниците остават в същата категория сънливост (никога, от време на време, обикновено) по време на изследването. Рандомизацията по Мендел демонстрира, че в случай че честотата на сънливост се усили с една категория (от в никакъв случай на от време на време или от време на време на обикновено), рискът от високо кръвно налягане се усилва с 40%. По-високата периодичност на сънливост също е обвързвана с генетичната податливост към риск от високо кръвно налягане.

Резултати от проучването на дрямката

Тези резултати са правилни даже откакто откривателите са изключили хора с висок риск от хипертония. Такива хора са: тези с диабет вид 2, съществуващо високо кръвно налягане, висок холестерол, нарушавания на съня и които са работили нощна промяна. Проучването заключава, че анализите потвърждават, че нарасналата периодичност на сънливост денем може да бъде виновен рисков фактор за есенциална хипертония. Причинно-следствената връзка на нарасналата периодичност на сънливост с исхемичния инсулт е в допълнение подкрепена както от рандомизираните, по този начин и от резултатите от наблюдението. Тези резултати са изключително забавни, защото милиони хора могат да се насладят на постоянна или даже ежедневна сънливост, което нормално се дължи на неприятен сън през нощта.

Последствия от неприятния сън

Цялата публикация, прочетете!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР