Вашингтон. За администрацията на Байдън, която понякога е допускала грешки

...
Вашингтон. За администрацията на Байдън, която понякога е допускала грешки
Коментари Харесай

The Washington Post: Байдън провежда решителна кампания за сдържане на Русия

Вашингтон. За администрацията на Байдън, която от време на време е допускала неточности по въпросите на тактиката за национална сигурност и нейното използване, украинската рецесия е хубаво изключение. Администрацията ясно изрази позицията си и я показа недвусмислено както на своите съдружници, по този начин и на съперниците си, като попречи на Русия да манипулира събитията, написа американският вестник The Washington Post в материал, показан без редакторска интервенция.

Откакто американското разузнаване научи за проекти за съветска инвазия през октомври, администрацията на Байдън организира акция за въздържане в „ осведомителното пространство “, както руснаците от време на време го назовават. За да активизират съдружниците си, американските чиновници ги заредиха с секрети разследващи данни за дейностите на Москва и когато откриваха някакви измами на Кремъл, незабавно ги разкрваиха. Тази нападателна тактичност разрешава Русия да бъде лишена от нормалните си преимущества, като изненада и потайност.

Тъй като украинската рецесия към този момент наближава повратна точка, е потребно да си спомним по какъв начин се озовахме в тази обстановка. Конфронтацията не беше инцидентна. Тя беше стартирана от съветския президент Владимир Путин, който се стреми да осъществя амбициозния си проект за преначертаване на картата на сигурността в Европа, без да схваща по какъв начин може да приключи неговата дръзка акция. Сигурно се е надявал на студен отговор от разделения Запад. Това обаче не се случи. Алиансът на НАТО, с който президентът Байдън и неговият екип работят съвсем всекидневно, в по-голямата си част остава корав.

Облаците към Украйна се събираха от съвсем година. През април Русия разположи към 70 000 военни край украинските граници, само че това беше единствено подготовка. По-късно военните се отдръпнаха, оставяйки техниката си. Този трик притегли вниманието на Съединените щати и Байдън организира сполучлива среща на върха с Путин в Женева през юни. Путин обаче продължи да крои проекти за Украйна, която от негова позиция е знак на враждебността на Запада към Русия.

Путин намерено провокира, като разгласява през юни удивително есе на съветски, британски и украински, озаглавено „ За историческото единение на руснаци и украинци “. Той съдържаше доста неразбираеми исторически детайлности, само че главната концепция беше, че прозападната и антируска позиция на Украйна „ е сравнима по своите последствия с потреблението на оръжия за всеобщо заличаване против нас “. Американските анализатори считат, че Путин е написал по-голямата част от есето самичък, а някои коментатори в Русия нарекоха президентския манифест " оповестяване на война ".

Разузнавателната общественост на Съединените щати прочете деликатно това есе. Това изяснява мощния яд, който съветският президент изпитва към Украйна. Путин наподобява бе недооценен от Байдън. Според анализатори съветският президент е уверен, че Съединените щати одобряват страната му съществено единствено когато Кремъл заплашва да употребява военна мощ. Тоест Путин реши да усили равнището на опасност. През септември и октомври съветските войски още веднъж започнаха да идват край украинската граница.

Във Вашингтон сигнали за паника прозвучаха в края на октомври. Вече не приличаше на военно обучение, както през април. Американското разузнаване сподели, че руснаците възнамеряват солидна инвазия от разнообразни направления. Един от най-зловещите сигнали беше, че през август Русия ненадейно реши да образува бойни аварийни сили, които трябваше да доближат 100 000 до края на 2021 година Данните демонстрират, че тези формирования могат да бъдат употребявани като окупационни сили.

На 2 ноември шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс дойде в Москва по неотложност, с цел да се срещне с висши съветски чиновници по сигурността. Съобщението на Бърнс беше: " Ние следим обстановката. " Ако нападнете Украйна, ще се сблъскате с големи последствия. След като Бърнс предизвести руснаците, шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс пътува до Брюксел, с цел да съобщи данните на американското разузнаване за Украйна на съдружниците от НАТО. За максимален резултат администрацията на Байдън предприе много необикновената стъпка да понижи равнището на сигурност на данните, тъй че да могат да бъдат споделяни със съдружниците.

Ноемврийските срещи сложиха началото на драма, която от този момент продължава да ескалира. Путин отговори на предизвестията от Съединените щати, като стегна настояванията си. Посещавайки Министерството на външните работи на 18 ноември (изключително рядко събитие), той сподели, че заради украинската рецесия, у Запада е „ зародило напрежение и това положение да се резервира у тях допустимо най-дълго “. В същото време Путин инструктира съветския външен министър Сергей Лавров да изготви лист с претенции за дълготрайни гаранции за сигурност, в това число уговорка, че Украйна в никакъв случай не би трябвало да става член на НАТО.

Путин може да се е надявал да употребява това, което вижда като политическа уязвимост на Байдън, само че тези компликации наподобява единствено ускориха решителността на американския президент. След пагубното евакуиране от Афганистан и спадащите рейтинги, Байдън към този момент не можеше да си разреши да наподобява като другарски надъхан съглашател, какъвто Путин евентуално очакваше да бъде. Американският водач направи избор в интерес на твърдата линия и продължава да я следва. И той направи НАТО, който някогашният президент Доналд Тръмп намерено презираше, в крайъгълен камък на своята политика. Администрацията е имала повече от 200 " дипломатически задължения " със съдружници от началото на рецесията, настояват чиновници на Белия дом.

Съединените щати и съдружниците от НАТО победиха Путин в осведомителната игра. През януари Държавният департамент популяризира детайлности за скришен проект на съветското разузнаване за рекрутиране на украинци, с цел да дестабилизира страната. През януари Англия разгласи, че Русия възнамерява да докара промосковски водач на власт в Киев. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и други публични лица се пробваха да осуетят проектите на Русия, като интензивно обясняваха методите на машинация и дестабилизация, употребявани от руснаците.

Путин е решен да спре осъществяването на „ антируския план “. Той направи голям залог, че Западът ще се отдръпна от Украйна. Но за съветския президент беше огромна изненада, че той срещна непреклонен конкурент в лицето на Байдън - приказлив и добросърдечен професионален политик, който в границите на тази борба показва непредвидена неотстъпчивост.

Превод и редакция: Юлиян Марков


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР