Вашингтон. В сряда администрацията на Байдън обяви, че скоро ще

...
Вашингтон. В сряда администрацията на Байдън обяви, че скоро ще
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Защо Украйна е важна за САЩ

Вашингтон. В сряда администрацията на Байдън разгласи, че скоро ще изпрати няколко хиляди американски бойци за подсилване на източния фланг на НАТО. Това е вярното решение, защото по украинската граница е съсредоточена 100-хилядна група съветски войски, написа американският вестник The Wall Street Journal в публицистична публикация.

Представител на Пентагона съобщи същия ден, че почти 1000 американски бойци, ситуирани в Германия, ще бъдат трансферирани в Румъния, а към 2000 ще бъдат изпратени от Съединени американски щати в Полша и Германия. „ Няма да е на непрекъсната основа “, акцентира представителят на военното ведомство. „ И тези войски няма да се бият в Украйна “.

Този ход ускори страховете от допустима война сред Съединени американски щати и Русия, само че задачата му е да овладее и предотврати войната. Демонстрацията на военна мощ, съчетана със опасността от наказания, има за цел да успокои съдружниците от НАТО на предната линия и да предотврати експлоадирането на огромен спор с Русия. Това е належащо, защото Владимир Путин желае да откри надзор освен над Украйна.

В тази връзка си коства да се вслушаме в причините на сенатор Джош Хоули, типични за десен политик, който желае Съединени американски щати да успокоят Путин. На 1 февруари републиканецът изпрати писмо до държавния секретар Антъни Блинкен, в което приканва Белия дом да отдръпна поддръжката за участието на Украйна в НАТО. Има обосновани различия по отношение на това дали да се допусне Киев в Алианса и във всеки случай това няма да се случи доста скоро. Но да се изключи такава опция в този момент би било безусловно неправилно.

Путин упорства НАТО да спре разширението си и да изведе войските от Централна и Източна Европа, където съгласно съветския водач би трябвало да ръководи Москва. Но въпросът е за това кой да се одобри и кой не постоянно се е решавал от Алианса и претендентите, искащи да се причислят към него, а не от Кремъл. Като се вземе поради правото на несъгласие на Путин, реваншистките режими ще схванат, че Западът може да бъде податлив към обещано деяние посредством елементарната опасност от война.

Сенаторът основателно подлага на критика Европа, че не харчи задоволително за личната си отбрана. Говорим за това от няколко години и на първо място Германия би трябвало да се срами от това. Но президентът Тръмп реализира прочут триумф и прикани Европа да направи повече в това отношение. Европа и Канада усилиха разноските си за защита за шест поредни години до 2021 година

Голяма част от Европа одобри актуалната рецесия много съществено. Франция съобщи, че ще изпрати няколкостотин бойци в Румъния. Дания, Испания и Нидерландия оповестиха предишния месец, че ще изпратят кораби и самолети на изток. Англия и други членове на НАТО доставят оръжие на Украйна и сенатор Хоули споделя, че поддържа това.

Хоули обаче написа, че изпращането на спомагателни американски войски в Европа „ ще лиши американските военни от опцията да приготвят и модернизират силите за въздържане на Китай в Индо-Тихоокеанския район “. Китай съставлява по-сериозна и дълготрайна опасност от Русия и това ще изисква преразпределение на американските запаси. Но съветската войска остава страхотна мощ и още повече нейният нуклеарен боеприпас. Пекин не е подготвен да нападна Тайван след няколко дни, до момента в който Русия е подготвена да нападна Украйна.

Русия и Китай задълбочават съдействието и светът видя това в понеделник на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Идеята, че Путин може по някакъв метод да бъде уверен да помогне на Запада да овладее Китай, е фикция. Той ще направи отстъпки за Украйна, а по-късно ще продължи да заплашва американските ползи в Европа, до момента в който, дружно с Китай, ще подкопава ползите на Съединени американски щати по света. Поглъщайки Украйна, Русия ще бъде доста по-силна и по-близо до източния фланг на НАТО.

Докато цареше безпорядък в страната след отдръпването на Байдън от Афганистан, поддръжниците му започнаха да приказват за „ добра тактика, неприятно осъществяване “. Но в реалност отказването от скромни задължения беше неприятна тактика. Създаден бе ужасяващ казус, който да въодушеви нападатели като Путин. Ако в Европа се случи същото, ще е още по-глупаво.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР